Özlem dumper kvindeløn: Mette F må forklare

19. sep 2013, 11:52
SFs Özlem Cekic kræver ny lovgivning, der skal forbedrer virksomhedernes statistikker over løn til kvinder og mænd. Vi skal have statistik, man kan bruge til noget, siger hun, men tilslutningen fra de øvrige regeringspartier er langt fra sikker.

SF vil nu have skærpet lovgivningen, så udviklingen for kvinders løn i forhold til mændenes bliver vendt.

Regeringen skal skabe bedre overblik over, hvad mænd og kvinder får i løn i sammenlignelige jobs, lyder det fra regeringspartiet.

"Udviklingen for kvinders løn er bekymrende. Efter, at regeringen har droppet den øremærkede barsel til mænd, er det blevet ekstra presserende at gøre noget ved den skæve løn mellem mænd og kvinder," siger Özlem Cekic, ligestillingsordfører i SF.

Udmeldingen fra SF kommer efter, at en ny rapport ifølge Avisen.dk fastslog, at lønvæksten for kvinder de seneste år er gået i stå, og nu ligger på 17 procent under mændenes.

Kræver handling fra minister

Özlem Cekic vil derfor gå til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen, for at få hende til at skærpe kravene til offentlige og private virksomheder, om de såkaldte ‘kønsopdelte lønstatistikker’.

Statistikkerne har længe været kritiseret af fagbevægelsen for ikke at fremvise den faktiske forskel i løn mellem mænd og kvinder.

"Når man laver lønstatistik for mænd og kvinder, så skal den være reel og vise den lønforskel, der er, hvor den er. Derfor skal vi kræve, at flere virksomheder laver statistikkerne, og vi skal se på hvordan vi forbedre kvaliteten af statistikkerne," siger Özlem Cekic.

S afviser intet, lover intet

I Socialdemokraterne ser man også med bekymring på udviklingen i kvinders løn. Regeringspartiet er åbent over for at afdække forskelle mellem mænds og kvinders løn, men ifølge fungerende ligestillingsordfører, Troels Ravn har partiet endnu ikke lagt sig fast på, om det er muligt at skærpe lovgivningen om de kønsopdelte lønstatistikker.

"De nye tal bekræfter mig i, at ligestilling ikke kommer af sig selv. Socialdemokratiet vil derfor  undersøge, om vi skal bede virksomhederne tilpasse deres lønstatistikker," siger Troels Ravn.

Borgerlige afviser politisk indblanding

Omvendt mener både Venstre og Liberal Alliance ikke, at mere lovgivning er vejen frem mod mere ligeløn mellem mænd og kvinder.

Ifølge ligestillingsordfører i Venstre, Fatma Øktem, udspringer lønforskellen først og fremmest af en skarp opdeling mellem typiske mande- og kvindefag.

"Hvis lønforskellen mellem mænd og kvinder skal væk, må kvinderne bryde ud af de traditionelle kvindefag. De må gå efter de jobs, der giver mest i lønposen, hvis de altså vil," siger Fatma Øktem.

EL bakker SF op

SF kan dog se frem til støtte om skærpede krav til lønstatistik fra regeringens støtteparti, Enhedslisten.

"Udviklingen i ligeløn er gået i stå, og der skal skubbes grundigt på hos de offentlige og private arbejdspladser. De første regler om lønstatistikker for ligeløn var ikke gode nok, derfor vi vil arbejde for at få de mindre virksomheder med og gøre statistikkerne mere retvisende," siger Christian Juhl, arbejdsmarkedsordfører, EL.