Tæt på verden: Yemen er ved at eksplodere

30. mar 2011
Seks ud af 18 provinser i Yemen er nu tabt for styret. Forhandlinger brudt sammen. Militær beskytter demonstranter. Humanitær krise alvorlig

En gigantisk eksplosion i Yemens hovedstad Sana'a kostede mandag over 100 mennesker livet. Ofrene var fattige borgere på plyndring i en forladt ammunitionsfabrik.

Militæret har forladt poster i andre dele af landet i forbindelse med den spirende borgerkrig. Plyndringer foregår.

Militærfolk og politi blander sig med demonstranterne i hovedstaden med kampråb om at fjerne præsident Saleh. Selv hans svigersøn er gået over til rebellerne og optræder på TV med fordømmelser.

USA er ved at miste sin vigtige arabiske allierede i kampen mod al-Queda.

Yemen er efter seks ugers uro i fare for at kollapse, fordi præsident Saleh nægter at give efter for det folkelige pres imod hans autoritære styre.

Selv påstår Saleh i et interview, at landet er som en tidsindstillet bombe, og at han selv er garantien imod en borgerkrig.

Sikkerhedsstyrker fylder gaderne i hovedstaden Sana'a og andre strategiske byer. Dele af militæret er stået af og har tilsluttet sig oprørerne. Spændingerne i Yemen er vokset siden 18. marts, hvor regeringsloyale snigskytter dræbte mindst 52 demonstranter. Udgangsforbud ignoreres.

Måske forhandlinger

Amerikanske forhandlere forsøgte i sidste uge at hjælpe Saleh, deres allierede gennem lange tider, til en løsning, men samtalerne gik i stå.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Også naboerne i Saudi Arabien forsøger at hjælpe ham fra magten med et gran af værdighed. Saudierne har afvist at sende tropper som til den anden nabo Bahrain, hvor kongen også myrder demonstranter.

Demonstranterne bestående af oppositionspartier og ungdomsgrupper anser accepten af kaos i samfundet som et forsøg på at blokere for reformer.

Andre mener, at Saleh helt har mistet kontrol med landet og nu barrikaderer sig i hovedstaden ligesom Muamar Gaddafi gør i Tripoli i Libyen.

Forsvarsministeriets hjemmeside har meddelt, at regeringspartiet søndag nedsatte et udvalg, der skal skrive en ny grundlov for Yemen baseret på parlamentarisme.

Demonstranterne har som ufravigeligt krav, at præsident Saleh og hans familie forsvinder.

Præsidentens små indrømmelser om ikke at genopstille i 2013 eller fremrykke valg til efteråret vinder ingen støtte. Tirsdag udtalte han, at hans modstandere bare kunne rejse ud af landet. Medier i Golfen skriver, at Saleh har mistet kontrollen med 6 ud af 18 provinser.

[pagebreak]Væbnet uro

Samtidig drager al-Queda i de sydlige landområder og andre oprørere mod nord fordel af samfundets kaotiske tilstand. I en nordlig provins er guvernøren flygtet, og rebeller har udpeget en berygtet våbenhandler som ny lokal leder. Tilsvarende sker i andre lokalområder.

Guvernøren i Saada mod nord forlod posten i et militærfly med en lastbillæs af penge, som han hentede i den lokale afdeling af nationalbanken. De svært bevæbnede Houthi-rebeller, der nu styrer området, så til, da han forlod stedet.

I øvrigt er disse rebeller gået sammen med demonstranterne og den afhoppede militærchef Ali Mohsin al-Ahmar, hvis opgave det var netop at bekæmpe Houthierne.

FN reagerer

I henhold til FNs internationale arbejdsorganisation, ILO, har erhvervsledere og fagforeninger sammen opfordret præsident Saleh til at gå seriøst ind i en dialog med demonstranterne, der kan sikre politiske, sociale og økonomiske reformer.

Direktøren for ILO, Juan Somavia, påtaler ligesom FNs generalsekretær Ban Ki-moon det meningsløse tab af liv i konflikten og advarer Yemen imod truslen om en borgerkrig. Den arabiske arbejderorganisation har forgæves stillet forslag til en løsning.

”Det er uacceptabelt, at folk, der beder om ordentlige jobs og fundamentale rettigheder, bliver skudt og dræbt”, siger Somavia.

Han understreger, at ”erfaringerne fra andre lande i regionen viser, at der i sidste ende ingen alternativ er til at imødekomme folkets fredeligt udtrykte vilje.”

[pagebreak]Særligt stort problem

FNs ansvarlige for humanitære forhold og nødhjælp, vicegeneralsekretær Valerie Amos, er særdeles bekymret for befolkningen i Yemen. Sammenlignet med andre folk i regionen, der gennemgår revolter og overgreb fra regeringer, er yemenitterne særligt udsatte.

Ikke alene anslås antallet af dødsfald for præsidentens kugler til 82, mens den forlængede konflikt i Nordyemen har allerede forvist 300.000 mennesker fra deres hjem ... mange af dem flere gange. Samtidig er der opstået akut vand- og fødevaremangel.

Ban Ki-moon presser på for at få præsident Saleh til at acceptere tilbundsgående og acceptable reformer for at stoppe blodbadet.

 

Næsten halvdelen af befolkningen i Yemen lever for mindre end $2 om dagen. Landet er et af verdens absolut fattigste. Der bor omkring 25 millioner i ørkenlandet på sydspidsen af den arabiske halvø.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.