Yahya Hassans elskerinde: Måske er jeg naiv

22. jan 2014, 13:13
Yahya Hassans tidligere elskerinde undrer sig over pressens behandling af hendes roman ORD

Den tidligere elskerinde og kontaktperson for stjernelyrikeren Yahya Hassan, Louise Østergaard, har udgivet den stærkt selvbiografiske roman ORD. Bogen er blevet kendt før udgivelsen, fordi den berører hendes forhold til den 22 år yngre digter, som hun mødte gennem sit arbejde.

Louise Østergaard  er dog træt af den måde, hvorpå dele af pressen har behandlet bogen. Det siger hun til Berlingske Tidende i dag:

“Det er mærkeligt at se, hvordan nogle aviser har skrevet “nu betaler hun tilbage”, “nu tager hun til genmæle” og “Elskerinden siger tak for sidst.” Måske er det naivt, at jeg ikke har forudset den reaktion, men jeg havde troet og håbet, at det i stedet ville komme til at handle om bogens kærlighedshistorie og de forskellige temaer, der er i den,” siger hun til avisen.

Hvorfor ikke krænker?

Hun mener, at temaet om skyld og skam og den store aldersforskel i kærlighedsforhold ville have været oplagte emner at behandle. Hun peger på, at der tilsyneladende er forskel på, om det er manden, der er langt ældre end kvinden eller - som i dette tilfælde - kvinden der er ældst.

“Jeg bliver jo kaldt “elskerinde” og ikke “krænker,” men hvorfor egentlig? Det spørger min bog om, og det er da meget mere interessant end hele den der konkrete snak om Yahya og fokusset på mig,” siger Østergaard til Berlingske Tidende.

Om kærligheden mellem en moden kvinde og en meget ung mand er i orden, vil Louise Østergaard ikke sige ja eller nej til.

“Det er der to svar på. Et fornuftigt og et følelsesmæssigt. Jeg har begået mange fejl i mit liv, men som i romanen handler det om kærlighed. Det handler om følelser, der vinder over fornuften, og over det, der rent juridisk er rigtigt. Men jeg håber da, at de fleste mennesker lader følelserne vinde. Ellers bliver det jo nogle røvsyge liv ikke,” siger hun til Berlingske.

Forholdet til Yahya Hassan kostede Louise Østergaard både job og ægteskab.