På billedet ses Pouyan Vaili, Laura Dickinson og Jack Campbell. Foto: Sara Galbiati / Fagbladet 3F/

Wolt-bude organiserer sig og vil ansættes

28. maj 2020, 11:43
Take away-tjenesten Wolt har vokset sig stor i Danmark med en forretningsmodel, der bygger på, at deres bude er selvstændige. Nu organiserer budene sig.

Drop sangen om, at vi er selvstændige “kurérpartnere” og ansæt os.

Det er opfordringen fra en gruppe af de lyseblå cykelbude, der arbejder for madudbringningstjenesten Wolt. Under navnet Wolt Workers Group er de nu gået igang med at organisere de 1.500 aktive bude, der bringer ud for Wolt. Det skriver Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Dansk rejsebureau går konkurs

- Wolt er med til at skabe et A-hold og et B-hold på det danske arbejdsmarked, og det er ikke fair, lyder det fra et af gruppens medlemmer, 29-årige Pouyan Vali til Fagbladet 3F.

Wolt Workers Group samarbejder med 3F, og torsdag skal parterne mødes for første gang, efter 3F har sendt virksomheden et forslag til, hvordan en overenskomst kan stykkes sammen.

Det er første gang i Danmark, at såkaldte platformsmedarbejdere selv tager initiativ til at organisere sig og forlange en overenskomst, siger lektor og forsker i digitale arbejdsmarkeder hos Forskningscenter for Arbejdsmarked og Organisationsstudier, Anna Ilsøe.

Det har man til gengæld også set med bude i Norge og England, der arbejder gennem en app, og ifølge Anna Ilsøe er det ikke tilfældigt, at kravet om ordnede forhold kommer nedefra, når det handler om bude, der leverer mad.

- De mødes, når de står og venter ved en restaurant eller andre steder i byen. Der er altså mere fysisk kontakt blandt disse platformsarbejdere end blandt dem, der eksempelvis arbejder via rengøringsplatformene, hvor ydelserne tit foregår i private hjem, siger hun.

Initiativet til Wolt Workers Group kom fra to bude, der henvendte sig til 3F i begyndelse af 2019. De er nu rejst tilbage til deres hjemland, mens gruppen i januar blev formaliseret og skruede op for organiseringsindsatsen.

LÆS OGSÅ: Kvinde bliver ny direktør i Føtex

- Rigtig mange siger, at “det her er det bedste job, vi nogensinde har haft”, fortæller et af budene i Wolt Workers Group, 21-årige Laura Dickinson.

- Og det er klart: Det ér fedt at cykle rundt i København. Vi prøver at forklare, at vi ikke hader jobbet, men vi synes, at det skal være fair. Vi ønsker bare de samme rettigheder, som danske lønmodtagere har.

Hun tilføjer, at udlændinge har svært ved at gennemskue, at feriepenge, pension og løn under sygdom er noget, man kan forvente og kræve af et job i Danmark.

Ifølge Wolt Workers Group har de indtil videre været i direkte kontakt med 100 bude fra hele landet.

Der er ikke nogen madudbringningstjeneste i Danmark, der har overenskomst. Til gengæld er markedet i kraftig vækst, og efter bare to år i Danmark ramte finske Wolt med deres lyseblå app i efteråret en omsætning på 250 millioner hos Københavns restauranter alene.

Wolt har tidligere fremhævet, at deres interne undersøgelser viser, at fire ud af fem bude er tilfredse eller meget tilfredse med arbejdet. Og det bestrider Wolt Workers Group ikke, ligesom de medgiver at Wolts største sællert om fleksible og uforpligtende arbejdstider er tiltalende for mange bude.

Hos Wolt vil direktør Søren Meier Svendsen ikke stille op til interview, men svarer på mail, at “Wolt respekterer, at “en mindre gruppe” ønsker at blive organiseret. Derfor har Wolt tidligere holdt et online-møde med Wolt Workers Group, ligesom man torsdag mødes med 3F.

LÆS OGSÅ: Ukendt dansk familie tjener millioner