Winnie Sara Olesen er i dag i lære hos virksomheden OfficeFit, der tilbyder sundhedsløsninger til virksomheder. Her kan de ansatte bruge gå-bånd, når de arbejder, og det giver arbejdsglæde, oplever Winnie Sara Olesen . Foto: Holstebro Kommune

35-årige Winnie skiftede spor: Man kan, hvad man vil

2. jan, 06:05
Få ledige danskere tager en efteruddannelse, selvom der er afsat flere millioner til formålet. 35-årige Winnie Sara Olesen fra Holstebro er dog en af de få, der har taget skridtet og startet på en kontoruddannelse.

Da 35-årige Winnie Sara Olesen og hendes kæreste gik fra hinanden, blev hun alenemor til to børn. Det betød, at hun var nødt til at tage sit liv op til revision.  

- Jeg er butiksuddannet og har arbejdet i butik og callcentre, men det kunne jeg ikke blive ved med, fordi jeg havde meget skiftende arbejdstider og stod alene med børnene, siger hun.  

Hun flyttede fra Middelfart til Holstebro, og det gjorde, at hun kom langt væk fra børnenes far og bedsteforældre. De lange arbejdstider som butiksassistent var derfor ikke længere holdbart. Da hun blev ledig, blev hun for alvor klar over, at hun var nødt til at skifte retning.

LÆS OGSÅ: Minister med stor udmelding: Vil bruge 100 mio. på ufaglærte og lavtlønnede

Gennem sin sagsbehandler på jobcenteret hørte Winnie Sara Olesen om, at hun kunne få et uddannelsesløft, og det fangede hendes interesse. 

Udlært som voksenlærling

Hun havde haft nogle vikartimer på et kontor og var glad for de opgaver, hun skulle løse der. Derfor valgte hun at tage en kontoruddannelse på Uddannelsescenter Holstebro.

Senere fandt hun en læreplads ved virksomheden OfficeFit, hvor hun til maj er færdigudlært igennem voksenlærlingeordningen. For Winnie Sara Olesen har uddannelsen taget to år, når hun er færdig.

Jeg har altid ja-hatten på, og da jeg kunne se, at det økonomisk godt kunne hænge sammen, var det selvfølgelig den vej, jeg skulle gå
Winnie Sara Olesen

- Egentlig havde jeg ikke så store overvejelser omkring at tage en ny uddannelse, for jeg har altid haft den overbevisning, at man kan, hvad man vil, siger hun til A4 Arbejdsliv.

Mange ledige tager dog ikke det skridt, som hun tog. Som A4 Arbejdsliv skriver i dag, samler millioner til uddannelsesløft ofte støv. Siden 1. juli 2015 har ufaglærte dagpengemodtagere over 30 år kunne tage en erhvervsuddannelse.

Til det formål fik landets kommuner omkring 100 millioner kroner i 2018 gennem puljen til uddannelsesløft. Men samlet set blev der kun brugt 18,4 millioner kroner. Der var altså 82 millioner kroner, der aldrig blev brugt, oplyser Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR).

En investering i fremtiden

Det undrer Winnie Sara Olesen, at der ikke er flere, der vælger at videreuddanne sig.  

- Det overrasker mig, for jeg kan klart anbefale det. For mig har det været en investering i fremtiden, siger hun.

I 16 kommuner blev der i 2018 ikke brugt en krone fra puljen til uddannelsesløft. Kommuner som Hjørring, Ishøj og Frederiksberg var blandt dem, der slet ikke hævede nogle af pengene. Og i Winnie Sara Olesens hjemkommune, Holstebro, blev der kun brugt en lille del af det beløb, kommunen havde til rådighed. I 2018 var der 843.000 kroner at gøre godt med, men der blev kun brugt 130.785 kroner, viser tal fra STAR.  

En række barrierer var skyld i, at markant færre ledige end oprindeligt forudsat benyttede muligheden for at tage et uddannelsesløft. Det viste en evaluering udarbejdet af Discus og Epinion for STAR fra juni 2018.

LÆS OGSÅ: Minister vil have alle unge i uddannelse eller job

Komplicerede regler, manglende information og vejledning til ledige om uddannelsesløftet, og en ufleksibel ordning var nogle af udfordringerne. De forhindringer bør man forsøge at rette op på blandt andet gennem løbende vejledning og opfølgning, konkluderes det i evalueringen.

'Har altid ja-hatten på'

Da Winnie Sara Olesen begyndte på kontoruddannelsen, kunne hun kun få 80 procent af sine dagpenge. Men hun valgte alligevel at begynde på uddannelsen.

- Jeg har altid ja-hatten på, og da jeg kunne se, at det økonomisk godt kunne hænge sammen, var det selvfølgelig den vej, jeg skulle gå, siger Winnie Sara Olesen.    

I dag kan ledige få 100 procent af deres dagpenge, mens de opkvalificerer sig. Socialdemokraterne har forslået, at ledige kan få 110 procent dagpenge, mens de efteruddanner sig.

Winnie Sara Olesen lægger ikke skjul på, at det har været en omvæltning at skulle skifte spor midt i livet.

- Men det er spændende at få ny viden og at lære noget nyt. Det sætter hjernen i gang. Og jeg kan jo også trække på erfaringer fra mere end ti års kundekontakt i butik og callcenter. Det tager jeg med i mit nye job, fordi jeg stadig har kontakt med kunder over telefon og mail. På den måde kan jeg bruge mit tidligere arbejde i min nuværende uddannelse, fortæller hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her