Willow Creek DK: Konferencer har kirkeindhold

17. dec 2013, 15:46
Daglig leder hos Willow Creek Danmark går i rette med Krifachef Jesper Wengel, der på TV slog fast, at konferencerne handlede om ledelse ikke om kirke. Vores primære målgruppe er kirkelige ledere. Vi har mange præster, der deltager, men også ledere fra Frelsens Hær, Blå Kors og den slags organisationer, siger han.

"Vores konferencer er målrettet kirkeledere. Det gælder både konferencerne i Danmark og i USA."

Det fastslår den daglige leder af Willow Creek Danmark, Søren Würtz Rasmussen, nu over for Avisen.dk

Würtz går dermed i rette med koncernchefen hos Kristelig Fagbevægelse Jesper Wengel, der i går i TV 2 News og dagbladet Politiken gav indtryk af, at Willow Creek-konferencerne nærmest var renset for kirkeligt, religiøst indhold:

"Det håber jeg da ikke, han har sagt, for vores konferencer er jo faktisk målrettet, primært kirkelige ledere, men selvfølgelig er Willow Creek-konferencerne åbne for alle ledere, der ønsker at deltage. Og jeg mener bestemt også, at ikke-kirkelige ledere kan få stort udbytte af vores konferencer. Men vi har et kristent udgangspunkt, et kristent værdigrundlag. Vores primære målgruppe er kirkelige ledere. Vi har mange præster, der deltager, men også ledere fra Frelsens Hær, BlåKors og den slags organisationer."

Liveoptræden ved en dansk præst

Han slår fast, at der på konferencerne foregår både religiøse og ikke religiøse aktiviteter.

"Det er bestemt ikke alt på vores konferencer, der handler om kirke. En del af konferencerne handler slet og ret om ledelse - og er helt blottet for kirke. "

De danske konferencer afvikles typisk som video-konferencer, hvor man så følger, hvad der foregik på Willow Creek-konferencerne i Chicago i USA. Men der er også live-optrædender på de danske konferencer, fortæller Søren Wütz Rasmussen:

"I oktober var det præst ved Karlslunde Strandkirke, Jesper Oehlenschlæger, der optrådte live. Han holdt indlæg om, hvordan man som præst udøver selv-ledelse og undgår at brænde ud."

Søren Würtz Rasmussen har indtil for ganske nylig været formand for Willow Creek Danmark.

Krifa og Willow Creek

Kristelig Fagbevægelse - Krifa - er meget tydelig i Willow Creek Danmark-ledelsen.

Direktør for det 100 procent Krifa-ejede Trinity Konference- og Hotelcenter i Fredericia, Hermann Christensen, er således medlem af bestyrelsen.

Tre af fem i Willow Creeks ledende organ, Kirketeamet, kan desuden knyttes tæt til Krifa. Nemlig mangeårig teamleder hos Krifa, Kirsten Nørlund, der samtidig gennem en årrække har været særdeles aktiv i Kronjyllands Frimenighed.

Hendes mand var i flere år formand for menigheden.

Frimenighedens præst Peter Kofoed Herbst er også medlem af teamet. Det samme er tidligere eventmanager hos Krifa, og tidligere frikirke-leder og gospelkor-leder i Hjørring, Andreas Mathew.

Afsted på medlemmernes regning

Krifas koncernchef Jesper Wengel og Krifas formand Søren Fibiger har adskillige gange deltaget i Willow Creek-konferencerne i Chicago.

På medlemmernes regning. Intet sted i Krifas regnskaber eller på Krifas hjemmesider fremgår det dog, hvad udgifterne til USA-rejserne løber op i. Inklusive flybilletter, overnatning og konferencegebyr.

Det er normalt, at kendte bliver hyret for mod betaling at underholde til de store konferencer.

Det er for eksempel musikeren Bono, den tidligere amerikanske udenrigsminister Collin Powell, den ligeledes tidligere amerikanske udenrigsminister Condoleezza Rice og den tidligere engelske premiereminister Tony Blair har alle optrådt på  og kastet glans over Willow Creeks Global Leadership Summits gigantiske vækkelseskonferencer i Chicago.

Hvert år deltager omkring 20 Krifa-ledere i den danske video-konference i København. Kursus-gebyret på mellem 1.095 og 1.495 kroner betales af Krifa, oplyser Avisen.dk's kilder.

Willow Creek-bevægelsen er, ifølge religionsforsker Marie Vejrup Nielsen, Århus Universitet, udgået fra de karismatiske, stærkt konservative vækkelseskirker i USA, herunder Pinsekirken.

Det er ikke lykkedes Avisen.dk at få en kommentar fra Jesper Wengel.