Tæt på verden: Wattan TV nægter at lukke og dø

24. sep 2013, 09:50
Palæstinensisk medie fortsætter selv om udstyr konfiskeret af Israel.

Wattan TV i Ramallah, Palæstina, er gået grueligt meget igennem, men alligevel kæmper den derudaf og opad og er atter blevet overordentlig populær. Et godt eksempel på stationens vækst er, at den på 6 måneder har fået 175.000 venner på Facebook.

TV stationens store problem er, at den ikke kan sende sine programmer, fordi Israelsk militær den 29. fabruar 2012 konfiskerede sendeudstyret. Det skete uanmeldt og sammen med sendeudstyret blev kontorerne gennemrodet, computerne taget og alle arkiver medtaget.

Online TV

Wattan TV er nu udelukkende en online station, der i august opnåede 3,7 millioner sidevisninger fra 1,4 millioner besøgende. Omkring 40 procent af dem kommer fra palæstinensere og andre, der bor udenfor Vestbredden og Gaza. Måske endnu mere imponerende er, at stationen formår at lønne 60 personer ved hjælp af donationer og annoncesalg.

Stationen blev oprettet i 1996 som en uafhængig og ikke-religiøs enhed. Som den eneste palæstinensiske TV-station er den ejet af grupper i civilsamfundet og er non-profit. Den redaktionelle linie er ytringsfrihed, demokratiske værdier, ikke-vold, fred og god regeringsførelse.

Wattan steg til at blive Palæstinas mest populære TV-station og fik flere fine priser for sit arbejde, herunder frihedsprisen givet af premierministeren. Web-TV indsatsen indledtes i 2010.

Israelsk militær

Militærets argument i 2012 var, at stationens signal pludselig blandede sig med signaler i Ben Gurion Lufthavnen. Den forklaring er skiftet lidt under vejs. Trods sin status som palæstinensisk TV-station måtte ledelsen gå til israelske domstole.

Efter den langsommelige sag er det lykkede at få en dom i Israels Højeste Ret om, at computere og udstyr skal leveres tilbage. Computerne er nu returnet, men de var totalt smadrede og ubrugelige. Som George Saher, projektdirektør, forklarer, så var der sågar fodaftryk på udstyret. Sendeudstyret kom ikke retur.

Det er ikke første gang, israelsk militær har hærget stationen. I 2002 blev den angrebet og alt udstyr destrueret. Palæstinenserne selv har ikke holdt sig tilbage. I perioden 1996 til 2002 har det regeringsførende Palestinian Authority illegalt lukket stationen fem gange.

Angrebene fra områdets egne autoriteter handlede om reportager, der afslørede uheldige lokale forhold.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.