VVSere tjener på forfrosne husejere

31. dec 2010, 11:00
Juledagene har været kronede for landets VVSfolk.

Dejlig er julen - måske ikke for de mange, der måtte danse om træet i sommerhuse med sprængte vandrør - men i hvert fald for blikkenslagerne.

Frostskader og sprængte vandrør har betydet så meget arbejde til blikkenslagerne, at de mod sædvane har haft åbent i alle julens dage.

Det viser en runderingning til syv VVS mestre forskellige steder i landet.

"Det har været en usædvanlig travl jul. Frosten kom bag på især sommerhusejere, der derfor ikke har nået at få slukket for vandet," siger Christian Søndergaard fra Pandrup/Kaas Smede og VVS-forretning ved Blokhus.

Han anslår, at der har været syv gange flere kunder i julen end normalt.

Dyrene tørster

På Sjælland har Niels Olsen ejer af Gyrstinge VVS ved Ringsted måtte ordne mange landmænds sprængte rør.

"Stalde er dækket til i is og frost. Derfor fryser vandet i de rør, som sørger for, at dyrene ikke tørster. Så må landmanden bringe vand ud i spande. Men med 100 dyr vælger de fleste at ringe til mig," siger Niels Olsen.

Efter mange år med milde vintre har folk glemt, hvordan man forhindrer frostskader på sit rørsystem, mener han.

Læs også: Sådan forhindrer du frostskader

Vagter på i julen

Jan Møldrup ejer af Saltum Smede og VVS-forretning i Nordjylland har haft minimum tre mand på fuld tid i juledagene.

"Folk kan jo godt blive lidt desperate, når de ankommer i sommerhuset og opdager, at rørene er sprunget, og de skal have gæster," siger han.

Campingplads uden vand

En hel campingplads måtte leve helt uden vand, fordi hovedforsyningen var frosset til is, fortæller Mogens Poulsen ejer af Gjøl VVS:

"Det har været en rigtig hård jul i år. Vi har slet ikke kunnet holde fri i julen. Vi plejer ellers at have lukket hele julen," siger han.

Husene er for kolde

Han fortæller, at det ikke kun er sprængte vandrør, der skaber kø i hans forretning. Også ødelagte varmeapparater og varmepumper har fået telefonerne til at kime.

"De fleste vil gerne kunne holde gæsterne varme juleaften, og i denne kulde kan det kun lade sig gøre med et varmeanlæg, der virker," siger Mogens Poulsen.

Byboere uden frostskader

VVS-forretningerne i byerne har ikke tjent ekstra.

"Med byfornyelserne de seneste år er de fleste bygninger i byerne i rigtig god stand. Så det er sjældent, at frosten giver os ekstra arbejde," siger John Frederiksen ejer af R. Neubert og Søn VVS.