mur
Muren blev foreviget, inden den kort efter blev fjernet af politiet. Foto: Murer og Murerarbejdsmændenes faglige klub (Facebook)

Vrede murere bygger mur foran Christiansborg: Stop den stigende pensionsalder!

11. sep 2020, 11:43
Murere tog natten til fredag kreative midler i brug for at vise deres utilfredshed med den stigende pensionsalder. - Regeringens forslag om ret til tidlig pension er lige til at lukke op og skide i, siger mureren Michael Hansen.

Længe efter Christiansborgpolitikerne var gået til fyraften, blev der natten til fredag bygget en mur på Christiansborgs Slotsplads. Billeder af muren er efterfølgende blevet lagt op på Murer og Murerarbejdsmændenes faglige klubs Facebook-side.

LÆS OGSÅ: Metal-formand langer ud efter gule fagforeninger: - I laver ikke en skid

- Budskabet er, at nu må I politikere stoppe med at lade pensionsalderen stige. Regeringens forslag om ret til tidlig pension er lige til at lukke op og skide i, når man tager i betragtning, at de selv stemte for velfærdsforliget, der betyder, at pensionsalderen er stigende. En pensionsalder på 70, hvor jeg kan få lov at gå fra tre år før, kan jeg ikke bruge til noget, fortæller Michael Hansen, der er murer i HMM i Birkerød, til A4 Arbejdsliv.

Han vil ikke udtale sig om, hvem der har haft murerskeen i hånden i nat.

Jeg vågner ofte med smerter i nakke og ryg. Jeg kender mange, der i en alder af 40 år, må binde sig ind og tage smertestillende dagligt for at klare arbejdsdagen
Michael Hansen, murer

Regeringen kom den 18. august med et forslag om ret til tidlig pension. I forslaget lægger regeringen op til, at dem, der har været længst på arbejdsmarkedet, kan gå på pension et til tre år tidligere end deres pensionsalder tillader.

- Det burde være muligt for håndværkere, sygeplejersker og sosu’er og alle os, der bliver nedslidte, at kunne gå fra, når vi er omkring de 60 år. Ligesom det var muligt med efterlønnen tidligere. Men den er blevet udhulet for dem, der har gået og sparet op til en pension. Det er det samme, der er lagt op til ved den tidlige pension: Alle os, der har sparet op til pensionen, bliver straffet. Vi får jo ikke 13.500 kroner, som der er lagt op til, siger Michael Hansen. 

Slidt som 40-årig

Regeringen foreslår i sit udspil, at hvis man har en pensionsformue på over to millioner, skal man trækkes i ydelsen.

- Desuden skal ens egen pensionsformue strække sig over tre år mere, ligesom der er tre år kortere at spare op i. Jeg har svært ved at se, at vi kan bruge det udspil til meget. I mine øjne er det et pivringe udspil. Men jeg var faktisk ikke overrasket, jeg havde ikke forventet mig mere, siger den utilfredse murer.

Vi har ret til en alderdom, hvor vi ikke skal døje med smerter hver dag
Michael Hansen , murer 

Michael Hansen var 16 år, da han blev lærling og har altså i en alder af 35 år allerede arbejdet i det hårde fysiske fag i 19 år.

- Jeg vågner ofte med smerter i nakke og ryg. Jeg kender mange, der i en alder af 40 år, må binde sig ind og tage smertestillende dagligt for at klare arbejdsdagen. Vi kan ikke holde til at gå fra, når vi nærmer os de 70 år. Vi har ret til en alderdom, hvor vi ikke skal døje med smerter hver dag.

LÆS OGSÅ: Pensions-demoer aflyst - men ikke i København

Michael Madsen og hans kolleger mødes i dag fredag klokken 14 foran Christiansborg for at vise deres utilfredshed mod den stigende pensionsalder. Det foregår under sloganet og kampagnen '68 er mere end nok', som flere fagforbund står bag.

Demonstranterne kan i dag ikke opleve muren. Den blev fjernet cirka halvanden time efter den var sat op.