20200420-162836-L-1920x1279we
Kun frisører på Bornholm kan holde åbent fra på mandag (arkiv). Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Vred frisør-formand: 'Det er en svinestreg'

24. feb 2021, 16:20
Frisørerne er ikke en del af genåbningsplanerne, ligesom de ikke har været en del af ekspertgruppernes beregninger. Det er formanden for de selvstændige frisører, Connie Mikkelsen, vred over.

Der er ikke noget at sige til, hvis pandehåret er ved at vokse dig ned i øjnene.

Det er efterhånden over to måneder siden, at du sidst kunne bestille en frisørtid. Og det ser ikke ud til, at du vil kunne sætte dig i frisørstolen foreløbigt. Det stod klart i formiddags, da regeringen holdt pressemøde. For her var de liberale serviceerhverv ikke en del af genåbningsplanen. 

LÆS OGSÅ: Genåbning: Disse restriktioner lempes

De lange lokker er dog et meget lille problem, hvis man sammenligner med de problemer, som de selvstændige frisører har.

- For vores medlemmer er det en økonomisk katastrofe. Jeg synes, det er en svinestreg over for alle frisørerne. Nu gælder restriktionerne frem til d. 5. april. Det vil sige, at det er tre en halv måned, de har været tvangslukket, siger Connie Mikkelsen, der er formand i fagforeningen Dofk (Danmarks Organisation For Selvstændige Frisører & Kosmetiker).

De nuværende restriktioner, som rammer alle frisører undtagen på Bornholm, gælder indtil 5. april.

- Det, der gør mig allermest vred, er, at datoen hele tiden er blevet rykket. Først var det til d. 4. januar, så var det d. 8. februar og nu hedder dagen d. 5. april. De frisører, der i starten sagde ja til lønkompensationsordningen, troede, at det ville vare få uger, ellers havde de måske ikke sagt ja. Når først man er trådt ind i ordningen, må du nemlig ikke opsige medarbejdere. Det betyder, at frisørerne er stavnsbundet til at beholde personale, som de nu måske ikke har råd til i fremtiden, og som de måske ville have opsagt, hvis de havde vist, hvor længe de skulle være lukket, siger formanden.

Det som ekspertgruppen har regnet på, er bestilt politisk. Det er børnene og detailhandel, der er blevet prioriteret. Det ville have været klædeligt at kigge på hele paletten, altså også de liberale erhverv
Connie Mikkelsen, formand for de selvstændige frisører

Men er det netop ikke vilkårene ved coronavirussen, at ingen ved, hvor længe det vil vare?

- Når du kigger tilbage på, hvad der er foregået, så kunne regeringen have spillet med åbne kort fra start. Jeg tror godt, de allerede i december har vidst, at nedlukningen for liberale erhverv strakte længere, end det de meldte ud. Hvis de bare havde sagt halvandet måned fra start, så havde frisørerne haft mulighed for at træffe andre valg.

Tror du ikke politikerne, gør det som ekspertgruppen anbefaler?

- Det, som ekspertgruppen har regnet på, er bestilt politisk. Det er børnene og detailhandel, der er blevet prioriteret. Det ville have været klædeligt at kigge på hele paletten, altså også de liberale erhverv. Det har været et aktivt valg ikke at prioriterer os. En undersøgelse fra Berlin viser, at smitte i frisørsalonen er meget lav, hvis man bruger værnemidler. Det er det andet mest sikre sted ifølge undersøgelsen at være.

Hvad hører du fra dine medlemmer?

- Frustrationer og afmagt. De er opgivende og meget frustrerede over, at der ved pressemøde i formiddags, ikke var klare udmeldinger om, om det var 15. marts eller 6. april, de måtte åbne. Det har i det hele taget været en meget uklar kommunikation fra politikerne.

Connie Mikkelsen henviser til, at der den 15. marts vil blive taget stilling til, om der kan ske flere regionale genåbninger, som det eksempelvis er gældende nu for Bornholm, Vest- og Nordjylland.