Tæt på verden: Voldtægtskultur forsvinder ikke med det samme

19. dec 2013, 13:23
Kvinder er blevet mere modige i Indien efter dommene i voldtægssagen. Antal af anmeldelser stiger.

Der er gået et år efter en 23-årig kvinde blev gruppe-voldtaget i en kørende bus i Indiens hovedstad New Delhi. Voldtægt er ikke ophørt, men samfundet har forandret sig en del efterfølgende.

I henhold til Mallika Duttleder af den globale NGO Breakthrough er for eksempel antallet af anmeldelser af seksuelle overgreb steget fra 727 i hele 2012 til 2844 i de første 10 måneder af 2013. Overgrebene kalde “Eve-teasing” og kan være alt fra tilråb til kidnapninger og påtvungen sex af  svigerfamilier.

Befolkningen synes nu at have mere tillid til, at kvinder kan nyde beskyttelse, og at de ansvarlige kan blive stoppet og straffet.

Dette betyder dog ikke, at der er færre sager om voldtægt i Indien. Tværtimod. I løbet af årets første 10 måneder har Indiens statistsike bureau nemlig konstareret en fordobling i antallet af voldtægtssager i landet over samme periode i 2012. I Delhi er der konstateret 1330 voldtægter mod “kun” 706 i 2012.

Skridt frem

Selv om politivæsnet i Indien stadig er særdeles dårligt fungerende er der forandringer på vej, skriver Mallika Duttleder i Qz.com. Reaktionen fra hele Indien og resten af verden har skammet samtlige politiske partier ind i forskellige forslag til reformer til beskyttelse af kvinder.

Der er oprettet domstole, der særligt hurtigt tager sig af voldtægtssager, og der er vedtaget nye straframmer med minimum 20 års fængsel for de dømte, skriver Telegraph. Men intet forandrer sig radikalt, før samfundets holdninger ændrer sig, mener offerets fader. Men fremskridtene vokser ej ind i himlen. Indiske domstole har kendt, at påtvunget sex i et ægteskab ikke kan sidestilles med voldtægt.

Der synes at være en ny holdning til sex-chikane, idet selv magtfulde mænd som dommere, guruer og forretningsfolk nu kan anklages for ugerninger – uden at kvinderne antages at være hverken prostituerede eller per definition skyldige i deres egen situation.

Straffen

Faderen til det afdøde 23-årige offer, Badrinath Singh, udtaler til Telegraph, at han håber datterens 13 dage lange dødskamp, hvor hun insisterede på at få sine voldtægtmænd straffet, er en inspiration til den gryende bevægelse for bedre sikkerhed for kvinder.

I øvrigt blev voldtægtsmændene dømt for deres gerninger. Lederen af gruppen begik selvmord i sin celle. Fire andre har fået dødsdomme ved hængning.

En 17-årig i gruppen fik tre års fængsel på grund af sin alder, men dommen blev kæret af offerets moder. Den 23-årige studerende identificerede sine overfaldsmænd og erklærede, at hun ønskede dem alle henrettet. Den 17-årige voldtog hende to gange, anden gang som bevidstløs og tilførte hende de indre skader med en jernstang, som du til sidst døde af.

En særlig velgørende fond, Nirbhaya Fund, til minde om det 23-årige offer har indsamlet 1,7 milliarder kroner til hjælp for andre ofre for voldtægt, men ikke en øre er brugt endnu, skriver Telegraph.

Al-Jazeera bringer en side, hvor indiske kvinder kommenterer forandringer, som de ser dem. Og de ser ingen ændringer i dagligdagen.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.