Tæt på verden: Voldtægt på samlebånd

2. mar 2011, 11:21
Massevoldtægter er blevet sat i system i Fizi regionen i det østlige DR Congo. De sker med alarmerende regelmæssighed, siger Læger uden Grænser.

Siden årsskiftet har massevoldtægter fundet sted stort set hver uge i det samme område.

Mænd, kvinder og børn bliver taget til fange, afklædt og bundet med reb. De bliver systematisk slået og voldtaget. Alle deres ejendele bliver stjålet.

De seneste episoder skete den 12. og 13. februar samt den 18. og 19. februar omkring landsbyerne Misisi/Milimba og Bwala/Ibindi. Det gik ud over mindst 56 mennesker, der var på vej hjem fra det lokale marked.

Antallet af ofre er formentligt meget højere. Mange indberetter slet ikke den seksuelle vold.

”Massevoldtægter og de voldelige angreb sker med alarmerende regelmæssighed i denne del af Fizi regionen," siger Annemarie Loof, chef for Læger uden Grænser i det sydlige Kivu til IRIN.

Loof og hendes lægekolleger har siden 1. januar i år behandlet over 200 mænd, kvinder og børn, der har været udsat for seksuel vold.

Krigsstrategi

Vidner siger, at angriberne var bevæbnede mænd, der syntes at være medlemmer af Forces Démocratiques de Libération du Rwanda (FDLR), en gruppe der deltog i Rwandas folkedrab i 1994. Gruppen har lige siden opholdt sig i det østlige Congo, der deler grænse med Rwanda.

I sidste uge blev 11 soldater fra den congolesiske hær idømt 20 års fængsel og smidt ud af hæren for brutalt at have voldtaget mindst 60 kvinder nytårsdag. Det skete i samme område om de nye mere systematiske overgreb.

”Vi er meget bekymret”, siger Maurizio Giuliano fra FNs kontor i den congolesiske hovedstad Kinshasa.

"Vi fordømmer brugen af massevoldtægt som krigsvåben. Denne form for gentagne angreb er en krigsstrategi, der ikke blot rammer kvinder, men deres familier og hele samfundet. Det er uacceptabelt.”

Giuliano tilføjer, at "voldtægt en plage, en pandemi, som risikerer at brede sig over hele Congo".


Ikke et nyt fænomen

FNs fredsbevarende styrker i DR Congo blev sidste sommer heftigt kritiseret for ikke beskytte kvinder, der under et 4-dages angreb blev voldtaget i landsbyer ikke langt fra FNs lejr.

FN siger nu, at de optrapper deres tilstedeværelse i Fizi regionen og vil følge folk til og fra markedet!

Massevoldtægter i DR Congo er ikke et nyt fænomen og bliver begået af alle grupper involveret i den brutale konflikt, der har stået på i årtier i den østlige del af landet.

Her kæmper den congolesiske hær mod lokale og udenlandske militser – heriblandt FDLR – om kontrol over området, der bugner af diamanter, guld og diverse mineraler. Imens synker befolkningen stadigt dybere ned i fattigdom.  

Et godt krigsvåben

Voldtægt bliver brugt som krigsvåben af flere årsager:

  • Det er billigt, fordi der ingen udgifter er til krudt og kugler.
  • Det skaber rædsel og frygt i lokalbefolkningen.
  • Det ødelægger familier: mænd bliver dræbt for at beskytte deres koner og børn, voldtagne kvinder bliver udstødt af familien og uægte børn bliver født som følge af voldtægten.
  • Det tømmer hele landsbyer for folk, der efterlader jord og madforråd, som soldater eller oprørere nyder godt af.
  • Det gør det nemt at rekruttere børnesoldater.

Desuden siger eksperter, at voldtægt er blevet normaliseret i det østlige DR Congo, fordi det har været en del af samfundet i mange år. Unge mænd ser op til soldater og oprørerne, og de kopierer derfor deres adfærd. Det skaber en ny epidemi af seksuel vold.Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.