Tæt på verden: Voldtægt bruges som krigsvåben

4. feb 2011, 15:30
Voldtægt bliver brugt som krigsvåben i den blodige krig, der hærger Den Demokratiske Republik Congo i hjertet af Afrika. Både regeringssoldater og oprørsgrupper er skyldige.

Antallet af voldtægter stiger støt i den østlige del af DR Congo. Ifølge FN er mindst 120 mennesker blev voldtaget i løbet af januar.

Massevoldtægterne begås af både udenlandske og congolesiske rebeller samt regeringshærens soldater. Senest gik det ud over to landsbyer, hvor 60 mennesker blev voldtaget.

Dermed er voldtægt et stadigt vigtigere krigsvåben. Det bruges af alle involverede parter i konflikten, der har hærget DR Congo i årtier. Målet er at terrorisere civilbefolkningen og ydmyge fjenden.

Soldater i hæren arresteret

I oktober sidste år fastslog FNs særlige repræsentant for seksuel vold, Margot Wallström, at regeringshærens soldater også deltager i voldtægt, drab og plyndringer. Oftest  går det ud over kvinder, men også drenge og mænd er blandt ofrene.

Et af de værste tilfælde skete sidst i december 2010, hvor regeringssoldater er mistænkt for at være involveret i mindst 67 voldtægter.

Regeringen arresterede efterfølgende 11 soldater inklusiv officeren, der var ansvarlig i området, hvor voldtægterne skete.

Kamp om mineraler

FNs fredsbevarende styrke i DR Congo advarer mod den stigende brug af voldtægt og forsøger at beskytte befolkningen gennem øget patruljering.

Torsdag i sidste uge lykkedes det FN-soldater at redde syv kvinder, som var taget til fange af rebeller i Ntoto landsbyen i det nordlige Kivu. De forhandlede i to timer med rebeller fra Maï Maï-militsen.

Den fredsbevarende styrke i DR Congo er FNs største. I alt 122.016 FN-soldater er udstationeret i landet for at beskytte civilbefolkningen.

Konflikten handler blandt andet om adgang til landets eftertragtede naturrigdomme, inklusiv diamanter.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.