Tæt på verden: Voldsorgie trækker Burundi imod ny borgerkrig

24. sep 2011
Burundis historie med ekstrem vold ved at gentage sig. Massakre får regeringen til at lukke for alle nyheder. Hutumilits skal udryddes.

En massakre forgangne søndag, hvor bevæbnede mænd angreb en bar og dræbte 41 mennesker og sårede mange, har fået autoriteterne til at kaste et slør af tavshed over landet.

Styret i Burundi beskylder medierne for at udbrede forvirring, splitte befolkningen og opildne til konfrontationer.

Præsident Pierre Nkurunziza har lukket for al politisk kommunikation i en måned i Burundi. Argumentet er i henhold til organisationen Reporters Without Borders, at sikre fred og sikkerhed og en succesfuld undersøgelse.

Vidner har i henhold til IRIN News sagt, at nogle af angriberne bar uniform og præsidenten siger, at hans folk ”kender nogle af angriberne”. Politi skal undersøge massakren.

Dagligt er der dødelig vold i Burundi. Kun sjældent fører undersøgelser til domfældelser. Sidste år opdagede man dusinvis af lig i en flod, men ingen er fundet ansvarlig.

Opblussen af krig

I august har der i Burundis hovedstad Bujumbura været flere væbnede sammenstød, der har næret frygten om en tilbagevenden til borgerkrig. Landet var gennem mange års borgerkrig, indtil FNL-hutuerne nedlagde våbnene i 2009 og gik med i regeringen.

Burundi har historisk set haft ekstreme voldelige perioder med de to sociale grupper, hutuer og tutsier, på hver sin side. I nabolandet Rwanda medførte hadet mellem netop de to grupper det store folkemord i 1994 på 800.000 tutsier. Også i Den demokratiske Republik Congo (tidligere Zaire) er hadet vildt.

Ansvarlige radikale hutuer flygtede efter folkemordet I Rwanda til nabolandene Burundi og Zaire. Disse hutu-styrker kæmpede videre imod tutsier og blev allierede med Zaires styre. Tutsier vandt borgerkrigen og medførte regeringsskift (og navneskift) i 1997 under ledelse af Laurent-Désiré Kabila.

[pagebreak]Meget fattigt land

Burundi er i miniland i Østafrika lidt mere end halvt Danmarks størrelse med 10 millioner indbyggere. Siden landet slap fri af tyske og belgiske koloniherrer i 1962, har der været den ene frygtelige periode med krig, folkemord med FN-indgriben efter den anden.

Den seneste borgerkrig fra 1993-2006 kostede 300.000 mennesker livet og skabe store flygtningeproblemer.

I dag er Burundi et af verdens allerfattigste lande gennemsyret af spændinger, korruption og plaget af Hiv/AIDS. Over halvdelen af børn i landet er kronisk underernærede. I global undersøgelse fra 2007 fastslog, at befolkningen i Burundi har verdens absolut laveste grad af tilfredshed med livet.

Vold ikke nyt

Drabene er koncentreret i provinsen Bujumbura, der var og er tilholdssted for den tidligere oprørsgruppe FNL (Forces nationales de libération). Målene for drabene er FNL-folk og deres familier. Ukendte har som gengæld dræbt medlemmer af regeringspartiet, politiet og agenter.

En lokal borgerretsgruppe mener, nogen er i færd med at forsøge at udrydde FNL-ledere. I maj 2011 var der registreret 60 drab på dem. Tallet steg til 97 i juni. En anden gruppe siger, at fundne lig blot bliver gravet ned.

En FN-rapport fra 2010 beskriver, at FNL er i færd med at re-organisere sig på den anden side af grænsen til DRC Congo.

Human Rights Watch advarede den 20 september om, at spændingerne i Burundi efter drab på FNL-ledere er steget til faretruende niveauer.

[pagebreak]Aktuel sag

Siden udgangen af 2010 har deres været dusinvis af politiske drab i Burundi. Human Rights Watch udtalte i sommer, at ansvaret for blandt andet drabet på en tidligere rebelleder, Audace Vianney Habonarugira, peger imod regeringens sikkerhedsstyrker.

Habonarugira fik dødstrusler i begyndelsen af 2011 fra folk, der er forbundet med landets styre. Rebellederen blev demobiliseret i 2009 og levede efter sigende et civilt liv.

Vidner har fortalt Human Rights Watch, hvordan navngivne sikkerhedsfolk skød ham flere gange. Han kom 10 uger på hospitalet og fik besked på ikke at forlade stedet. Politi og hær ledte efter ham, da han undslap.

Habonarugiras død den 15. juli og med ham dusinvis andre tidligere FNL-folk vækker vrede og bekymring.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.