VR-briller skal hjælpe de studerende med at blive bedre rustet til virkeligheden. Foto: TV 2 ØSTJYLLAND

Pressede sygeplejersker får uventet hjælp: - Det er ret vildt

29. jun 2019
For mange nyuddannede sygeplejersker bliver ramt af stress, når de møder virkeligheden på afdelingerne. Nu skal virtual reality hjælpe.

Når nyuddannede sygeplejersker starter i job, er der alt for mange af dem, der giver op over for arbejdspresset på hospitalerne. For hvad stiller man som sygeplejerske egentlig op, når der er ti patienter som ønsker ens opmærksomhed på samme tid?

Nu forsøger sygeplejeuddannelsen i Aarhus at ruste de studerende bedre til overgangen fra studie til job. Det sker med Virtual Reality, hvor de studerende 'spiller' sig gennem de mange daglige udfordringer.

Line Sauermilch og Pernille Kristiansen er begge nyuddannede sygeplejersker. Og snart skal de ud i en verden, der er meget anderledes end den, de kender fra skolen

- Jeg har gjort mig rigtig mange tanker i forhold til de forventninger og det pres, der ligger på os i forhold til at vi har rigtig rigtig travlt , siger Line Sauermilch til TV2 ØSTJYLLAND.

- Kan jeg leve op til mine egne og samfundets forventninger? Og laver jeg fejl, spørger hendes medstuderende Pernille Kristiansen.

Sygemeldte nyuddannede
De to kvinder er usikre på det arbejdsliv, der venter dem og det med god grund. Statistikken siger, at hele 14% af de nyuddannede har prøvet at sygemelde sig på grund af arbejdsmiljøet.

- Man kan ikke undgå at tænke: Bliver det mon mig, når man tæller i klassen, hvor mange vi er? lyder det fra Line Sauermilch.

Nyt valgfag
For at forberede de studerende bedre på det, der venter dem, har Via University College som et forsøg oprettet et helt nyt fag, der hedder ”Fra studieliv til arbejdsliv”.

- Vi ved, at mange nyuddannede sygeplejersker går ned med stress og det er jo ikke en virkelighed, vi umiddelbart kan lave om på. Det er jo et travlt og stresset og presset og effektiviseret sundhedsvæsen, siger Cathrine Sand Nielsen, der er lektor på sygeplejerskeuddannelsen ved VIA University College i Aarhus.

- Men det vi kan arbejde med, er, at vi kan give dem nogle værktøjer, så de bedre kan holde ud at være i den travle hverdag, fortsætter hun.

Som at være der
I det nye valgfag skal de studerende ved hjælp af Virtual Reality prøve, hvordan det er at være sygeplejerske, når man ikke bare skal passe 1 en men hele 11 patienter ad gangen.

- Det er sådan ret vildt, det er som om, man er der. Det er selvfølgelig lidt tegneserieagtigt, men det minder meget om en almindelig hospitalsafdeling, forklarer Pernille Kristiansen om det nye Virtual Reality fag.

- De ringer jo med klokkerne og så skal du prøve at prioritere, hvad der er vigtigst lige nu.

Det er okay at være ny
Virtual realitydelen er kun et af flere elementer i det nye fag. De studerende er også ude på en rigtig afdeling for at se, hvor sygeplejerskerne håndterer stress i dagligdagen

- Det har givet mig en ro om, at det rent faktisk godt kan lade sig gøre. Det bliver hårdt, men det kan godt lade sig gøre, siger Line Sauermilch.

- Jeg har fået den der tankegang med, at det er okay, ud af det. Altså at det er okay ikke at nå alt og det er okay, at jeg er ny, tilføjer Pernille Kristiansen.

Line Sauermilch og Pernille Kristiansen har begge fået job efter sommerferien. Der skal det vise sig om virtual Reality kan bruges i den virkelige verden.