Baltic Workforce reklamerer i video på Facebook med billig østeuropæisk arbejdskraft uden om overenskomsten

“Virksomhedsejer” i reklamevideo er skuespiller

15. nov 2019, 11:36
Virksomhedsejeren Louise” i video fra Baltic Workforce spilles af professionel skuespiller, uden at det er deklareret. "Uden for skiven", vurderer ekspert.

Rekrutteringsvirksomheden Baltic Workforce lokker i en reklamevideo på Facebook med billig østeuropæisk arbejdskraft. 

I videoen præsenterer en kvinde sig som virksomhedsejeren “Louise”. Hun fortæller, at de driver en virksomhed, som har sparet “rigtig mange penge” ved at rekruttere billig arbejdskraft gennem firmaet Baltic Workforce. 

LÆS OGSÅ: Føtex i shitstorm efter salg af 'vinterboller': Julen er ikke aflyst

Her forklarer hun desuden, at man gennem Baltic Workforce kan omgå overenskomsten.

“Kort fortalt - hvilket vi ikke var klar over - kan man, uanset om man er overenskomstdækket eller ej, få udført arbejdsopgaver via Baltic Workforces entrepriseløsninger, hvilket betyder, at man ikke er underlagt sin overenskomst,” siger kvinden i videoen.

Virksomhedsejeren Louise findes dog ikke i virkeligheden. For til trods for, at det ikke står oplyst nogen steder i videoen, så er der tale om en dansk skuespiller. Det skriver Netavisen Pio. 

Kontaktperson er også skuespiller  
Noget tyder på, at der er flere personer, der ikke ønsker at sætte sig selv i forbindelse med Baltic Workforces arbejde og metoder, ved at optræde med deres eget navn eller ansigt.

På Baltic Workforces hjemmeside står anført en kontaktpersonen ved navn “Lone Vedergaard”. Billedet af Lone Vedergaard stammer dog fra en såkaldt stock photo-billedtjeneste og forestiller en sydafrikansk model og filmproducent ved navn Martez Saporta-Rothuysen.  

Netavisen Pio har søgt efter en “Lone Vedergaard” på både Google, Krak, LinkedIn og Facebook og ingen af de steder, dukker der en eneste ved navn Lone Vedergaard op.

Billede af kontaktpersonen hos Baltic Workforce “Lone Vedergaard”:  

“Uden for skiven”
Selvom reklamer ofte benytter sig af skuespillere, så er det i dette tilfælde ikke troværdig markedsføring, fordi det ikke står anført, at virksomheden og virksomhedsejeren er fiktiv, vurderer Dannie Kjeldgaard, der er professor i markedsføring og forbrugeradfærd ved Syddansk Universitet.  

“Hvis virksomheden er fiktiv, så er det helt sikkert uden for skiven,” siger han til Netavisen Pio.  

Også professor i jura og markedsføringsret ved CBS, Jan Trzaskowski, mener, at det skal være klart for modtageren, at der er tale om en skuespiller og ikke en rigtig person. Hans vurdering er dog, at det er inde for skiven, hvis det samme kunne være sagt af en rigtig virksomhedsejer.

“Det bør fremgå - eksplicit eller efter omstændighederne - at det er skuespil. Men hvis ikke filmen tilvejebringer anden information end det, man ville få frem i et interview med en rigtig direktør, er det ikke et stort problem,” skriver han i et skriftligt svar til Netavisen Pio.

“Falsk endorsement”
Når en virksomhed reklamerer over for andre virksomheder - som det er tilfældet i Baltic Workforce-videoen - så benytte man sig ofte af det, som kaldes “endorsement”. Her anbefaler nuværende eller tidligere kunder en anden virksomheds produkter og ydelser til andre.

“De spiller på denne her endorsement-genre, hvor man henviser til en tilfreds kunde, men det er jo fuldstændig fiktivt,” siger Dannie Kjeldgaard, der ikke tøver med at betegne det som en “falsk endorsement”.  

LÆS OGSÅ: JYSK-ansatte får kæmpe bonus

Netavisen Pio har bedt Baltic Workforce forklarer, hvorfor de ikke deklarerer, at personen i deres video er en skuespiller og ikke en rigtig virksomhedsejer. Baltic Workforce er heller ikke denne gang vendt tilbage med et svar på Netavisen Pios spørgsmål.

Baltic Workforce ejes eller drives af ADMINISTRATIONSSELSKABET ApS og ifølge selskabsregistret ejes det af en person ved navn Asta Antanaviciute, der er bosiddende i Vilnius i Litauen.