Debat: Virksomheder skal huske moralen post-corona

FK
4. maj 2021 12.22
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Langt flere danskere end normalt har det seneste år oplevet at blive fyret fra deres job, men virksomheder må ikke glemme moralen, selv om udbuddet af medarbejdere er større.

I FLERE FAG ER LEDIGHEDEN steget med op mod 40-50 pct. under corona. Det gælder for eksempel inden for salg og marketing, og i fagforeningen Business Danmark råder vi folk, der er blevet opsagt fra deres arbejde, til at være ekstra opmærksomme lige nu og få en nøgtern vurdering af, om det hele er foregået efter bogen.

LÆS OGSÅ: Tillidsmand fyret efter 30 års tro tjeneste: Arbejdsgiver skal betale rekordstor godtgørelse

Vi vil samtidig gerne opfordre virksomhederne til at huske moralen, selv om udbuddet af medarbejdere er større, end det har været længe, for vi oplever nemlig desværre ofte medlemmer, der kommer til os med opsigelser, hvor det viser sig, at der er sket unødvendige fodfejl fra arbejdsgivers side. Det er den slags, der kan føre til årelange retssager, og vi tager gerne de sager, for det er det, vi er sat i verden for, men mon ikke at de fleste arbejdsgivere og lønmodtagere hellere ville have en afsked, hvor parterne kan se hinanden i øjnene bagefter og komme videre.

DERFOR OPFORDRER VI også kraftigt virksomhederne til at søge råd i deres arbejdsgiverforening, når de overvejer en opsigelse samt at bruge deres gode moralske kompas til at navigere og komme ud i roligt vand efterfølgende.

Ifølge funktionærloven kan en funktionær efter et års ansættelse ikke opsiges uden en saglig begrundelse, og det kan for eksempel handle om omstruktureringer og besparelser i virksomheden eller illoyalitet og langvarig sygdom hos den ansatte. Det betyder altså, at hvis virksomheden ikke har en god forklaring på, hvorfor vedkommende skulle fyres, så kan den blive dømt til at betale personen en godtgørelse svarende til halvdelen af opsigelsesvarslet.

LÆS OGSÅ: Corona kan have været fremkaldervæske: Ansat får 80.000 i godtgørelse for arbejdsskade

Men høje sagsomkostninger og beskedne godtgørelser betyder, at det er de færreste sager om usaglig opsigelse, som ville blive forfulgt, hvis ikke det var for fagforeningerne. Det kan simpelthen sjældent svare sig i tid, energi og penge at føre en sag, hvis ikke man har en fagforening i ryggen.

I EN AKTUEL SAG fik et af vores medlemmer 63.000 kr. i godtgørelse for en usaglig opsigelse, men han skulle have betalt 40-45.000 kr. i sagsomkostninger, hvis han havde kørt og tabt sagen som privatperson.

LÆS OGSÅ: Direktør nægter at anmelde corona som arbejdsskade: Jørgen var syg i en måned

Det optimale er naturligvis altid en lykkelig skilsmisse, men det er vigtigt, at du som medarbejder har antennerne ude, hvis du bliver opsagt på grund af besparelser og omstruktureringer – og især hvis virksomheden kort før eller efter begynder at søge efter nye medarbejdere til samme type job.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].