Vin og italiensk mad til mange uger

20. feb 2011
Ny kogebog og hele to vine i testen med topkarakter

Mad og vin hører sammen. En af mine gode venner proklamerede engang, at det altså var umuligt, at spise Spaghetti Carbonara en onsdag aften, hvis det ikke var muligt at drikke et glas godt Chianti rødvin sammen med maden.

Om han har ret eller ej, så er vinen næsten altid med til at gøre et måltid endnu bedre.

I denne uge udkom en helt fantastisk italiensk kogebog, som er skrevet af en af de bedste nye danske kokke.

David Fischer hedder han. Han er manden bag den lille italienske restaurant Hos Fischer på Østerbro, som altid er et besøg værd.

Jeg har bladret i bogen, og her er der i hvert fald gode ideer til de næste mange uger.

Lad mig blot nævne lidt i flæng: Cannelloni med ricotta og spinat, Pattegris med pinjekerner, citron og urter, Kalvehaler som i Rom eller en lækker Pollo Caponata.

Hos Fischer – Italiensk mad i danske gryder. Politikens forlag. 184 sider, 300 kroner.

 

Ugens bedste vin

Montegiachi, Chianti Classico, Riserva, Cinughi de Pazzi,Toscana, Italien, 2007. 169 kroner flasken. Vinens Verden.

Nærmeste forhandler: 6543 4449. www.wine.dk

Åbn et par timer I forvejen. Sangiovese, når det er allerbedst. Lidt sure kirsebær, som udvikler sig fantastisk. Prøv den med grillede auberginer og Kylling Caponata fra den nye Fischer kogebog. Fantastisk vin. Havde næsten glemt, at sådan smager top-Chianti vin. Dyrt. Ja!

Ugens bedste køb

Di Majo Norante, Sangiovese, Molise, Italien, 2008. 68,95 kroner flasken. På tilbud til 3 flasker for 129 kroner. I alle SuperBest butikkerne.

Nærmeste forhandler: 3713 0077. www.gobivin.dk

Der eksperimenteres voldsomt i Syditalien i disse år. Nogle steder genopdager man gamle lokale druer, og andre steder bruger man druer fra andre steder i Italien. Her tæt på Apulien ligger Molise. Her laver en af de helt store producenter en fremragende Sangiovese-baseret rødvin til en helt fantastisk pris. En vin i fin balance. Åbn den en times tid før den skal drikkes. Eller dekanter den og sæt den i køleskabet i 20 i minutter.

 

Musella, Amarone, Veneto, Italien, 2006. 249 kroner flasken. På tilbud til 199 kroner flasken. A-Vinstouw.

Nærmeste forhandler: 9712 1416. www.a-vinstouw.dk

Det var svært at vælge ugens bedste vin. For både Chiantien fra Montegiachi, og denne fantastiske Amarone er rene 6-skruelågs vin. Prøv at smage denne Amarone, og du kommer aldrig til at købe Amarone til under 100 kroner igen. Det er sådan, det skal smage. Alt er, som det skal være. Totalt kontrolleret vin. Den smager som en drøm. Sorry. Men det er rigtigt.

 

Bourgogne, Pinot Noir, Les Ursulines, Bourgogne, Frankrig, 2009. 125 kroner flasken. På tilbud til 79 kroner flasken ved køb af 6 flasker.

Kan kun købes online på www.vinoble.dk

Her er der dømt gennemført Bourgogne-smag i glasset. Jeg var ved smagningen helt sikker på, at den var langt dyrere end de normale 125 kroner flasken. Jord, brombær og let animalsk i næsen. Til tilbudsprisen er der tale om et sandt Bourgogne kup!

 

Postales del Mundo, Pinot Noir, Patagonien, Argentina, 2009. På tilbud til 39,95 kroner flasken ved køb af 12 flasker. Philipson Wine.

Nærmeste forhandler: 7022 6888. www.philipsonwine.com

Kan det mon være rigtigt, at man kan få en Pinot Noir vin til 39,95 kroner, der kan sammenlignes med Bourgogne-vine? Nej, ikke helt. Men mindre kan gøre det. Jeg har smagt denne Pinot Noir fra det kølige Patagonien før. Og den skal behandles nænsomt. Først i køleskabet. Helt ned til 14 grader – efter min mening. Og smag så på den. Ikke noget særligt. Men vent så i 10 minutter, og lad den folde sig ud. For det gør den. Glimrende vin til en god pris. Men Bourgogne er det ikke.

 

John Iversen

John Iversen har i flere år anmeldt vin i dagbladet Information og på Nyhedsavisen.

Han er medforfatter til bogen ’Kom godt i gang med vin’ fra 2006. Han er en superkok, vild med italiensk mad og har sans for det gode i livet.

Han er tidligere politiker, har siddet i EU-Parlamentet og er i dag assisterende pressechef hos Socialdemokraterne.