Villys lille løgn: Jeg trives fint i min Fiat

23. apr 2010
SF er tunet ind på ministerbilerne og Søvndal drømmer om at køre alt andet end Fiat

"Det bliver altså ikke et klappe-kage-landsmøde!"

En strøbemærkning fra SF's formand, Villy Søvndal, på Christiansborgs gange forud for weekendens landsmøde i Odense.

De er en politisk dødssynd, klappe-kage-møderne, hvor medlemmerne bare klapper og klapper i - kun overgået af landsmøder, hvor medlemmerne ryger i totterne på hinanden.

Spørger ikke hvis ....

Det sidste sker ikke i SF - partiet er så tæt på regeringsmagten som ingensinde og så pakkes intern kritik ned. Så effektivt, at det er vigtigt for Søvndal - og SF's andre topfolk - at pointere, at det ikke er endt i det rene ... klappe-kage.

Men faren er overhængende.

For SF'erne tror så meget på regeringsmagten, at de ikke længere spørger 'hvis', men taler om 'når'. Og sætningen "derfor skal SF i regering" er den mest gentagne i Villy Søvndals store tale for landsmødet fredag aften.

Fiat'en skal udskiftes

Men, som han startede med at pointere:

"SF skal ikke i regering for taburetternes skyld. Eller på grund af ministerbilerne eller hvad-ved-jeg. Ærligt talt: Jeg trives fint i min Fiat," sagde Søvndal.

Det var der cirka ingen, der troede på - hvorefter Søvndal fortalte, hvorfor den Fiat skal udskiftes med en ministerbil.

Det skal den bl.a. på grund af sundhedsvæsenet:

Den lille dreng

"Tænk jer, hvis I en dag stod foran en lille dreng, der i sin iver for at klatre helt til tops i klatretræet, var faldet ned og havde brækket sit ben. Og at I for at få hjælp skulle opgive policenummeret på jeres sundhedsforsikring," tordnede Søvndal og fortsatte:

"Det må aldrig ske i Danmark. Kære venner, det er derfor SF skal i regering."

At der heller ikke er andre, der har den politik på programmet, kom Søvndal ikke ind på.

Erhvervsvenlige

SF vil være et erhvervsparti og har inviteret erhvervsbosser til landsmødet. For, som Søvndal pointerede:

"Det kan aldrig være en socialistisk mærkesag at lægge hindringer i vejen for, at 'den gode ide" kan omsættes til produktion."

Udenrigspolitisk lovede han, at med ham i ministerbilen - som ikke fås i miljørigtig Fiat-udgave! - skal Danmark tilbage i FN-sporet:

Aldrig mere Irak

"Aldrig mere skal danske soldater sendes ud i en krig, som FN advarer imod. ALDRIG!" lød ordene om Irak-krigen, som Søvndal i årevis har kæmpet imod.

Og så klappede de. Og klappede.

Skriv om bussen

Det tegner til et klappe-kage møde - med styr på detaljen. F.eks. historierne i medierne. I årevis har det været en SF-klassiker at skrive om medlemmerne, der sov i soveposer, når SF holdt landsmøder på skoler. Det er ved at være en meget gammel traver - i år foregår landsmødet i Odense Congress Center - så den historie er død:

"Til gengæld går der vedholdende rygter om, at SF Vesterbro vil overnatte i bus. (Kunne evt. være et oplagt alternativ til den traditionsrige luftmadras-logerende-historie?)" lød et forslag fra pressetjenesten.