2020Planen: Villy vil styrke Arbejdstilsynet

17. maj 2011, 11:40
SF lægger med et nyt nationalt arbejdsmiljøudspil op til at genansætte fyrede i Arbejdstilsynet. Derudover skal Arbejdstilsynet tage det psykiske arbejdsmiljø alvorligt, siger ordføreren.

I SF's del af 2020-planen, som blev lagt på bordet i går eftermiddags, lægger partiet op til en skrap tone overfor danske virksomheder med dårligt arbejdsmiljø.

Med en investering på 160 millioner, lover SF både at genansætte nyligt fyrede ansatte i Arbejdstilsynet og at udvide myndighedens våbenarsenal.

Derudover vil oppositionspartiet stille krav til en bedre arbejdsmiljøuddannelse af ledere.

Planens hovedtræk er, at særligt det psykiske arbejdsmiljø skal tages mere seriøst. SF mener, at Arbejdstilsynet har siddet på hænderne:

"Der er i øjeblikket nedskrevne retningslinjer i Arbejdstilsynet om, at man ikke giver påbud for dårligt psykisk arbejdsmiljø. Det vil vi ændre, så psykisk arbejdsmiljø i højere grad bliver ligestillet med fysisk arbejdsmiljø," siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

Hos en af landets største fagforeninger for akademikere, DJØF, mener man, at oppositionen viser gode takter.

"Vi er gået fra at være et industrisamfund til et videnssamfund. Dårligt psykisk arbejdsmiljø er nu blevet en af vores største udfordringer," siger chefkonsulent Lars Qvistgaard.

Han mener, at oppositionens udspil falder på et særligt tørt sted, når fremtidens ansatte skal blive på arbejdsmarkedet fem-ti år længere.

"Det er virkelig nødvendigt at løfte det psykiske arbejdsmiljø. Særligt hvis vi skal blive længere på arbejdet," siger Lars Qvistgaard.

Der har de sidste ti år været en jævn udvikling i antallet af ansatte hos Arbejdstilsynet.

Men inden for det seneste halve år, er der blevet sparet 63 ansatte væk. En del af S og SF's plan er at rulle disse besparelser tilbage og ansætte flere tilsynsførende.

Men det er ikke helt nok, mener Akademikerfagforeningen DJØF, som altså ikke kun har rosende ord til SF's arbejdsmiljøplan:

"Forebyggelsesfonden sidder på 360 millioner, som de deler ud hvert år. Kun seks procent går til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø. Det er simpelthen for ringe, at hverken regeringen eller oppositionen taler om at vende den ubalance," siger chefkonsulent Lars Qvistgaard.

Siden reformen af Arbejdsmiljøområdet i 2005 er antallet af tilsyn og såkaldte screeninger fordoblet. Sidste år blev der således ført tilsyn med 64.500 virksomheder.

Beskæftigelsesminister Inger Støjbergs (V) reform forpligtede dengang Arbejdstilsynet til at besøge alle virksomheder i Danmark. Ved samme lejlighed ansatte ministeren nye tilsynsførende i Arbejdstilsynet.

Siden 2007 har der dog været besparelser i Arbejdstilsynet. Således er deres ansvar blevet udvidet dramatisk, og antallet af ansatte er atter svundet ind.