Tæt på verden: Vildt pinligt! National skamplet!

12. jan 2012
Verdens næsthøjest befolkede land, Indien, giver sine børn værre forhold end Afrika. Fejlernæring skader millioner af børn.

Underernæring blandt indiske børn er en national skamplet, siger premierminister Manmohan Singh efter, at en ny undersøgelse afslører, at næsten halvdelen af børn i hans land vejer alt for lidt.

Forholdene er værre end i Afrika syd for Sahara.

Indien er vokset til en af verdens nye store økonomier og er kandidat til at blive en supermagt, ikke bare på grund af sin enorme befolkning men også økonomisk vækst. Indiens økonomi er fordoblet i størrelse de sidste 15 år.

Udbredt hungersnød

Trods fremskridt er der hungernød i fattige landdistrikter og slumkvarterer. Hele 43 procent af alle indiske børn under fem år er undervægtige, oplyser en 2011 undersøgelse af sult og fejlernæring.

Til sammenligning, sultkatastrofer og nationale nødsituationer af episke formater, er indiens forhold dobbelt så slemme som i Afrika.

Det er den indiske Naandi Fond, der har undersøgt ikke mindre end 110.000 børns tilstand. Over 90.000 mødre blev interviewet (HUNGaMA undersøgelse).

Livslange skader

Manglende sund kost er årsag til fra en tredjedel til halvdelen af alle dødsfald blandt landets yngste. Underernæring vil give hæmmet vækst og kognitive problemer på livstid.

Omkostningen økonomisk for Indien anslås til tre procent af nationalproduktet.

I visse distrikter af landet er der sket fremskridt men andre steder er problemet med undervægt oppe på 40 procent og den reducerede vækst omfattede 60 procent af børnene.

Premierminister Singh fremhævede de gode tal, hvor alt for lav vægt i undersøgelsens 100 fokusdistrikter er reduceret fra 53 til 42 procent de sidste 7 år. ”Men det går for langsomt,” indrømmede han.

[pagebreak]Årsagerne er kendte

Der er ingen hemmeligheder bag de rystende tal for Indiens børn. Problemet starter for børn med en fødselsvægt på under 2,5 kilogram.

Dernæst er det åbenlyst i henhold til undersøgelsen, at husholdningernes sociale og økonomiske forhold er vigtige. Dårlig ernæring for børn er mest udbredt blandt de allerfattigste, men er også omfattende blandt familier med lidt flere ressourcer.

Det er fremhævet i undersøgelsen, at familier fra hinduernes laveste kaster har det værst, ligesom muslimske familier og isolerede stammesamfund viser de værste forhold.

Uddannelse mangler

Endelig er det åbenlyst, at piger får mindre eller dårligere mad end drenge, så snart de er ældre end fire måneder. Problemet med fejlernæring og hæmmet vækst er værst i familier, hvor moderen ingen udannelse har.

I familier, hvor moderen er analfabet (66 procent i fokusdistrikterne) har 45 procent af børnene problemer. Hvor kvinden har 10 eller flere års uddannelse gælder det ”kun” 27 procent.

Kun ganske få mødre, 8 procent, har overhovedet hørt om fejlernæring. Et andre sundhedsproblem er renlighed. Kun 11 procent af mødrene vasker hænder før måltider og kun 19 procent efter toiletbesøg.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.