Tæt på verden: Vild rekordbrandert: 14 liter hård sprut

19. jun 2013, 13:00
Hver eneste drikker i snit over 6 liter alkohol. Nogle tager mere for sig end andre. Russerne kyler 14 liter vodka i sig om året.

Godt nok vælter asiaterne sig i sprut i stride strømme, men ingen kommer i nærheden af russerne hvad angår fordrukkenhed.  Den gennemsnitlige russer (mænd, kvinder og børn) drikker knap 14 liter hård spiritus om året.

På samme måde som i markedet for tobak er der fest i butikkerne i Asien. I mængder handler det om 27 milliarder liter, hvoraf Kinesere nedsvælgede 38 procent. Men det land har jo også rigtig mange personer og en voksende middelklasse.

Tallene rapporteres af Economist i magasinets daglige gennemgang af statistikker over dette og hint interessant. Opgørelsen handler om mærkevarer. Magasinet bruger en markedsanalyse fra IWSR, der anslår, at verdensmarkedet er vokset med 1,6 procent det seneste år.

WHOs observationer

Russernes storforbrug af 14 liter spiritus gør næsten alle andre til afholdsfolk, men faktisk drikker hver eneste beboer af kloden i snit 6,1 liter alkohol, oplyste FNs verdenssundsorganisation (WHO) baseret på tal fra 2005 i en artikel fra 2011.

WHO udpegede befolkningen i Moldova som de mest drikkende med 18,2 liter med Tjekkiet på andenpladsen to liter lavere. Forskellen skulle være, at folk i de tidligere sovjetrepublikker som Moldova kyler enorme mængder hjemmebrændt alkohol i sig.

Hvem drikker hvad

Hvor favoritten i Rusland er vodka tyller kineserne drikken baijiu - i andre tørstige lande holder man sig til andre vædsker.

Måske overraskende er Indien verdens største forbruger af rom, og Frankrig holder sig til Skotsk whisky. Filippinerne slår rekorden for gin, og USA der overgår Mexico hvad angår tequila.

WHO anslår, at alkohol er årsag til 2,3 millioner dødsfald om året. I Rusland og tidligere sovjettiske besiddelser er sprit årsag til hver femte dødsfald blandt mænd.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.