Tæt på verden: Vil sultestrejke til døden for femte gang

30. jul 2012
Anna Hazare er i gang med sin femte sultestrejke i kampen mod Indiens korruption.

Endnu en gang indleder den indiske sociale aktivist Anna Hazare en sultestrejke for at bekæmpe sit lands epidemiske korruption. Store folkemængder sluttede op, da han meldte sig i en igangværende uendelig sultestrejke med over 350 deltagere.

Enhver inder ved, at der er korruption alle vegne. Skandaler til milliardbeløb plager fortsat den siddende regering og andre folkevalgte, men ingen gør noget seriøst ved problemet. Det er ræven, der nægter at sætte en lås på hønsehuset.

Anna Hazare og hans mange aktivister fremlægger sagen utvetydigt: ”Så længe korruptionsanklagede politikere er ved magten, kommer der ingen lov imod korruption.”

Uafhængighed

Både denne gang og tidligere handler aktivisternes krav om at få uafhængige organer til bekæmpelse af korruption i Indien. De tror ikke på et kontrol- og straffesysten, der er underlagt politisk ledelse.

Det er store folkemængder Hazare kan mønstre, skriver The Hindu. Sultestrejken fik nyt momentum, da han søndag meldte sig som deltager trods sit svigtende helbred.

Han er både gammel og har allerede sultestrejket fire gange før i indeværende kampagne. Hans varemærke som aktivist har været sultestrejker gentagne gange, hvor han har sejret lokalt i sin hjemstat.

Endeløs kamp

Indtil videre er fasten kun på sin fjerde dag og allerede er flere af de 350 sultestrejkende bragt på hospitalet. Hazare ved af erfaring, at det vil tage meget lang tid at vinde over de korrupte politikere.

Anna Hazares anti-korruptionsbevægelse har været u(parti)politisk gennem hele sin levetid, men sådan bliver det ikke ved, skriver The Hindu. Bevægelsen kunne reformere det politiske system indefra.

Denne gang vil aktivisten faste om nødvendigt til døden, siger han. Der er mange emner, der hænger sammen med Indiens korrupte politik.

Aktivisterne nævner landbrugere, hvis jord bliver stjålet og et stort antal selvmord blandt bønderne. De nævner de mange borgere, der ikke kan få uddannelse. De kræver sygesikring for alle.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.