20200108-141807-L-1920x1079we
'Det er et sort hul i systemet, og det sætter borgeren i en dybt urimelig situation,' lyder det fra Karsten Hønge. (Arkivfoto) Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Vil skrotte 'skandaløse' sygedagpengeregler: 'Man tramper på dem der ligger ned'

25. okt 2020, 07:27
SF vil nu at gøre op med regler, der betyder, at borgere kan miste ret til sygedagpenge, hvis deres sag trækker ud.

Det er helt galt, at danske borgere mister deres sygedagpenge, fordi myndighederne er for længe om at behandle deres sag.

Sådan lyder meldingen fra SF, der nu vil droppe den såkaldte 22-ugers regel for sygedagpenge.

Reglen betyder, at man risikerer at ryge ud af sygedagpengesystemet, hvis udredningen eller behandlingen af ens sygdom tager mere end 22 uger. 

- Det er en skandale, at man fjerner syge borgeres levegrundlag, selvom de gør, hvad de kan, for hurtig afklaring, siger Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører for SF.

- Man skal ikke trampe på dem, der allerede ligger ned. Oven i usikkerheden om helbredet får de også hevet deres økonomiske grundlag væk, tilføjer ordføreren. 

Forslaget om at droppe 22-ugers reglen er ifølge Karsten Hønge et prioriteret krav fra SF i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.

Forslaget forventes ifølge partiets beregninger at koste 40 millioner kroner årligt. 

- Det er et sort hul i systemet, og det sætter borgeren i en dybt urimelig situation
Karsten Hønge, beskæftigelsesordfører (SF)

Risikerer 'økonomisk ruin'

Som reglerne er i dag, er der visse muligheder for, at borgere kan få forlænget deres periode på sygedagpenge udover perioden på 22 uger. 

Beslutningen ligger dog ene og alene i hænderne på landets kommuner, der skal træffe beslutning på et fuldt oplyst grundlag på baggrund af blandt andet lægeudtalelser. 

Vender kommunen tommelfingeren nedad til at forlænge en syg borgers sygedagpenge, ryger vedkommende i et jobafklaringsforløb, hvis den pågældende stadig er uarbejdsdygtig. 

Under jobafklaringsforløbet får borgeren i stedet for sygedagpenge den såkaldte ressourceforløbsydelse, der svarer til det beløb, man får på kontanthjælp.

Det varierer afhængig af om man er forsørger eller ej. 

Hos fagforeningen FOA bakker man op om SF's forslag om helt at skrotte 22-ugers reglen. 

- Syge borgere har rigeligt at kæmpe med i forhold til at komme sig ovenpå deres fysiske eller psykiske lidelse, siger Maria Melchiorsen, forbundssekretær i FOA.

- Derfor er det urimeligt, at de samtidig skal bekymre sig om potentiel økonomisk ruin, fordi deres sygdom strækker sig ud over den alt for korte sygedagpengeperiode, vi har i dag, tilføjer forbundssekretæren. 

Skal ikke parkeres

Maria Melchiorsen understreger dog, at en fjernelse af 22-ugers reglen ikke kan stå alene.

- Vi ønsker ikke en situation, hvor folk bliver parkeret for evigt på sygedagpenge.

- Derfor skal vi selvfølgelig også sikre, at borgerne rent faktisk bliver tilbudt nogle meningsfulde forløb, der kan få dem tilbage på arbejdsmarkedet, siger Maria Melchiorsen.

Hos FOA opfordrer man blandt andet kommunerne til i langt højere grad at tilbyde borgere revalideringsforløb fremfor jobafklaring. 

Revalidering er et forløb, hvor kommunen gennem uddannelse eller virksomhedspraktik kortlægger, hvilken arbejdsevne en borger har tilbage, og hvilke jobtyper han eller hun kan varetage.

Samtidig svarer den ydelse, man som borger får under revalidering, til højeste dagpengesats - altså godt 19.000 kroner - og er derfor noget dyrere for kommunerne at bruge. 

- Meget tyder på, at effekterne af revalidering er langt bedre end de forløb, hvor borgerne bliver kastet ind og ud af tilfældige jobs, siger Maria Melchiorsen. 

Minister siger noget 

Udover en fjernelse af 22-ugers reglen vil SF også sætte en stopper for situationer, hvor jobcentret erklærer en borger rask, som efterfølgende af A-kassen vurderes til at være for syg til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

Derved står borgeren i en situation, hvor han eller hun er afskåret fra at få dagpenge, og må leve på en lavere ydelse.

- Det er et sort hul i systemet, og det sætter borgeren i en dybt urimelig situation, siger Karsten Hønge. 

Ifølge beskæftigelsesordføreren kræver partiet, at a-kasser, jobcentre og borgere tvinges til at sætte sig sammen i sager, hvor der er tvivl om, hvorvidt borgeren er rask eller ej. 

A4 Arbejdsliv har forgæves forsøgt at få kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).