Tæt på verden: Vil kuppe sin søn til præsidentposten

24. nov 2011
Unge uden job kommer til at afgøre dynastiet Wades fremtid ved magten i Senegal. Den gamle præsident vil kuppe sin søn ind i stolen.

Tirsdag fik Senegals præsident Abdoulaye Wade sit næststørste ønske opfyldt. En komite af jurister fra nær og fjern bekendtgjorde, at han godt kan stille op til en tredje runde som præsident.

Dermed er oppositionens værste mareridt ved at blive virkelighed. Nu mangler han ”bare” Grundlovsrådets blåstempling.

Balladen i Senegal handler ikke kun om præsidenten men i høj grad om hans voldsomt upopulære søn Karim, der sidder på en håndfuld økonomiske ministerier, er statssekretær og nu også minister for valg. Han er så upopulær, at vælgerne i 2009 ikke gad ham som borgmester i hovedstaden Dakar.

Sidder på 20 procent af pengene

Senegalesere kalder sønnen for ”Minister for alt mellem himmel og jord.” Karim kontrollerer i henhold til Jeune Afrique personligt 20 procent af Senegals statsbudget. En tidligere amerikansk ambassadør har i dokumenter lækket af Wikileaks refereret hans tilnavn som ”Mr. 15 procent.”

Papa Wade planlægger at gøre den unge Karim til sin vicepræsident og derefter træde tilbage, frygter oppositionen. Det gør de med en vis ret, fordi han faktisk selv har luftet idéen om udnævnelsen.

I øvrigt er præsidenten officielt en ældre herre på 85, selv om alle hans skolekammerater er 91 år.

Unge bider ikke på krogen igen

Afgørende for valget bliver givet en urolig ungdom, der savner de millioner job, som præsident Abdoulaye Wade lovede dem ved sidste valg, og som ikke just kom. Nu flyver løfterne igen, og de unge bider nok ikke på krogen igen.

Grundloven i Senegal dikterer max to runder som præsident, men som juristerne sagde, så var den ændring af grundloven vedtaget, efter han blev valgt til sin nuværende anden præsidentperiode. Loven gælder ikke med tilbagevirkende kraft, mener de.

Oppositionen har svært ved at indse, at præsident Wades valgtidspunkt kan være den afgørende faktor, når han først stiller op nu til valget 26. februar 2012.

Farce, bluff og cirkus

Oppositionen kalder det en farce, et cirkus og et bluff. Men nu er argumenterne der. Reaktionerne i befolkningen er indtil videre udeblevet. De venter på autoriteten, grundlovsrådet, som Wade har mange venner i.

I sommer, hvor dette emne først kom på banen, opstod der voldsomme protester i Senegals gader. Dengang ville præsidenten pille direkte i grundloven. Nu har han fået juristerne til at åbne døren for ham til næste eftertragtede periode. Den nye strategi virker indtil videre[pagebreak]

Abdoulaye Wade har været en fast del af senegalesisk politik siden landets uafhængighed fra Frankrig. De første mange år var han en tabende oppositionskandidat. I 2000 lykkedes det endelig at vinde en 7-årig regeringsperiode, og han blev genvalgt i 2007 for 5 år.

Den venstreorienterede opposition, der holdt regeringsmagten gennem 40 år, boykottede det sidste valg. At forsøge at krone sin søn til præsident, uden at han er valgt, er en fornærmelse imod senegaleserne, der har hafti et af Afrikas bedst fungerende demokratier.

At skubbe Karim Wade ind som præsident i utide vil blive set som et familiekup.

Smider modstandere i fængsel

Meningsmålingerne i Senegal lige nu antyder, at oppositionskandidaten Macky Sall fra Republikkens Alliance, kan slå gamle Wadei en runde to af præsidentvalget.

En anden måde at vinde på er at smide sine modstandere i fængsel. Malick Noël Seck, en seriøs socialistisk oppositionsleder, blev i oktober fængslet i to år for "dødstrusler" og "foragt for retten", fordi han afleverede et brev til Grundlovsrådet om at de ikke skulle godkende Wades opstilling til en tredje periode.

Amnesty International støtter en appel, fordi der overhovedet ikke var dødstrusler. I øvrigt blev brevet ikke afleveret til en domstol.

Familien Wade er blevet så magtfuldkomne, at de styrer landet som deres eget firma. Der er stribevis af ministerier, der så opretter uafhængige styrelser finansieret af staten eller donorer. Styrelserne skal ikke rapportere til parlamentet.

Bunkevis af skandaler

I den lettere ende af balladen omkring familien Wade er en afsløring via Wikileaks, hvor den amerikanske ambassadør fortalte hjemmekontoret, at Karim Wade var taget med hash i bagagen i Marokko.

Som VIP slap han fri ved hjælp af kongen af Marokko, og den formastelige tolder blev degraderet og udstationeret et sted i en ørken.

Ambassadøren skrev også, at alle var hunderædde for Karim Wade, og at han bestemte alt på kryds og tværs af landets myndigheder. Også erhvervslivet var bange for ham.

”Alle de vigtige beslutninger og politikker besluttes af ham,” skrev Marcia Benekat.

Den måske største skandale er, at Karim Wade under sommerens uroligheder rettet imod ham selv og faderen ringede til de franske myndigheder og tiggede den tidligere koloniherre om at sende specialstyrker for at slå urolighederne ned. Det er bekræftet overfor den franske avis l’Express.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.