Vil du have job? Så send et foto

4. aug 2011, 22:30
Krav om foto med ansøgningen øger risikoen for, at du bliver diskrimineret, mener HK

"Det er en fordel, at du uploader et billede på din profil, da vi ellers ikke kan vurdere din profil i forhold til jobbet".

"Send et vellignende billede af dig selv med ansøgningen".

Masser af arbejdsgivere kræver, at du sender et foto med, når du vil have en stilling. Særligt inden for restaurationer, butikker og receptioner er det ved at være helt almindeligt. Det viser en søgning på jobannoncer, som Avisen.dk blandt andet har foretaget på Jobnet.

Men selv om mange især unge er vant til at vise fotos af dem selv, bekymrer udviklingen blandt andet fagforeningen HK.

Her siger jurist Hugh Alexander Child, at fotokravet giver en risiko for, at virksomheden på forhånd sorterer i ansøgerne i en grad, så det er diskriminerende. Fx hvis de sorterer ansøgere fra på grund af alder eller hudfarve.

"Problemet er, at muligheden opstår, uden at det efterfølgende kan dokumenteres, at der sker en ulovlig forskelsbehandling," siger Hugh Alexander Child.

HK anerkender, at man som ansat skal være en ambassadør for sin arbejdsplads, og at det fx kan være upassende at have mange piercinger. Men så må virksomhederne lave en politik for, hvordan man skal gå klædt og i øvrigt præsentere sig i forhold til kunderne og henvise til den på jobopslaget i stedet for at kræve billeder.

"Virksomhederne skal ansætte medarbejdere ved at vurdere deres kompetencer. Når der bliver for stort fokus på udseendet, risikerer ellers kompetente ansøgere at blive sorteret fra på et usagligt grundlag," siger han og tilføjer, at kravet måske også kan skræmme ellers dygtige mennesker fra at søge, hvis de fx er bange for at blive opfattet som for gamle.

I 3F er John Frederiksen, der er forhandlingssekretær i Privat Service, Hotel og Restauration, knap så bekymret.

"Det er jo en tendens, der er svær at standse, og særligt de unge er vant til at sende billeder. Men selvfølgelig øger det risikoen for, at nogle arbejdsgivere kan vælge de rødhårede fra. Der kan blive misbrugt, men vi har ikke ført sager om det," siger han.

En af de arbejdsgivere, der kræver foto, er vikarvirksomheden Moment. Det gælder blandt andet til stillingen som lufthavnsassistent. Direktør Morten Højberg afviser, at der er tale om diskrimination.

"Men vi vil gerne se, om ansøgerne ser servicemindede ud. En aggressiv udstråling og tatoveringer langt op ad nakken er ikke foreneligt med jobbet," siger han.