Vil du have en tur i min APV?

16. feb 2013, 06:00
Stort set alle arbejdspladser skal lave en Arbejdspladsvurdering APV. Alligevel ved ni procent af de arbejdende danskere ikke engang, hvad det er.

En bil? En fodboldklub? En ny rynkecreme?

Ekspert kalder APV for det bedste, der er sket for arbejdsmiljøet de sidste tyve år.

Men næsten hver tiende dansker aner ikke, hvad en arbejdspladsvurdering er. Oveni siger 16 procent, at det ikke er noget, man laver på deres arbejde.

Det viser en rundspørge lavet af Wilke for Avisen.dk.

Det over overrasker ikke Ole Gunni Busck, der forsker i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet. Men han synes, det ærgerligt.

"Virksomhederne bliver ved at producere 50.000 arbejdsulykker om året, 50 dødsfald og en mængde psykiske skader. APV er den ene positive ting, der er sket for arbejdsmiljøet, de sidste ti-tyve år, " siger han.

"I det mindste sikrer APV, at man sætter sig ned hver tredje år og ser konkret på arbejdsmiljø i virksomheden."

De små springer over

Tallene i rundspørgen står i skærende kontrast til lovkravet om, at alle arbejdspladser skal lave en arbejdspladsvurdering. Eneste undtagelser er virksomheder uden ansatte og familievirksomheder, hvor par arbejder sammen.

Arbejdstilsynets tal viser, at ni ud af ti arbejdssteder i 2011 sagde, at de havde gennemført en formel arbejdspladsvurdering.

Men gennemsnittet dækker over, at på arbejdspladser med under ti ansatte er det kun tre ud af fire, der har lavet APV.

"I de mindre virksomheder er der ikke tid og overskud til at sætte hende, der laver regnskaber til også at stå for APV, og direktøren har i hvert fald slet ikke tid," siger Ole Gunni Busck.

Ikke bedre i krisetid

Han mener ikke, at tallene bliver bedre, så længe krisen varer.

"Vi har et pænt system, der bygger på, at virksomhederne selv rykker på arbejdsmiljø. Det gør de også, når de mangler arbejdskraft. Når de ikke gør det, så sker der ikke noget. Det viser alle erfaringer," siger Ole Gunni Busck.

Johnny Skovengaard er næstformand i 3F, der repræsenterer en række fag indenfor industri, rengøring og byggeri med mange skader og ulykker. Han synes, det er overraskende mange, der ikke laver APV.

”Så gør man som i mange år og stikker hovedet i busken. Det er lidt alarmerende,” siger han.

Skal ikke være en sovepude

Han mener, man kan få meget fornuftigt ud af at lave APV. Det giver en status på arbejdsmiljøet, både fysisk og psykisk.

”Man får et overblik over de belastninger, der ligger i arbejdet her. Er nogen udsat for mange opløsningsmidler eller mobning? Den næste hurdle er så at bruge APV’en til at lave forbedringer, og ikke bare lægge den i skuffen,” siger Johnny Skovengaard.

Arbejdstilsynet ønsker ikke at kommentere på rundspørgen fra Wilke. De henviser til tallene for, hvor mange virksomheder, der har lavet APV.

Det spurgte vi om

Har du udfyldt APV (Arbejdspladsvurdering) på din arbejdsplads?

Ja: 68%

Nej, det gør vi ikke på min arbejdsplads: 16%

Nej, jeg undlader at svare   2%

Jeg ved ikke, hvad en APV er: 9%

Ved ikke: 6%

Kilde: Wilke for Avisen.dk. Rundspørge blandt 406 danskere i arbejde. Én svarmulighed per person.