Vil du gerne undgå overspringshandlinger?

21. sep 2011
Sådan undgår du den byge af fristelser, der sjovt nok altid popper op, inden du skal tage fat på et kedeligt stykke arbejde

Du kan altid liiiige tjekke Avisen.dk, bold.dk, booke tennisbaner eller se, om du har fået nye private mails siden i går aftes - inden du går i gang med dit arbejde.

Internettet er spækket med fristelser og masser af muligheder for overspringshandlinger, som kan forsinke dit reelle arbejde og banke din effektivitet helt i bund. Til stor fortrydelse for din chef og egentlig også dig selv.

Men hvorfor er det nogle gange så pokkers svært at tage sig sammen?

Avisen.dk søger svaret hos Majken Blom Søefeldt, der er psykolog hos Psykiatrifonden og har arbejdet med de forkætrede overspringshandlinger.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Og de er bestemt ikke et nyt fænomen, der er opstået ved internettets komme.

"Det ligger i vores natur. Helt ned på urplan, er vi programmeret til at reagere på det, vi fatter lyst for og undgå det, vi ikke umiddelbart har lyst til."

Med den indgang og hilsen fra vores forfædre giver Majken Blom Søefeldt otte råd til at undgå at falde i fristelsernes fælde:

1. Vær nærværende:

Vær til stede, hvor du befinder dig lige nu. Familien og praktiske ærinder skal gemmes væk.

”Vær til stede i nuet. Når du går på arbejde, skal du også indstille dit hoved på, at nu skal du arbejde og løse en række opgaver."

2. Hold pauser:

En forklaring på overspringshandlinger kan være manglen på pauser. Gå en lille tur rundt på afdelingen, træk noget frisk luft, eller hent papir fra printeren med jævne mellemrum.

3. Skab dig et overblik:

Tænk opgaven igennem og få et overblik.

"Stil dig selv spørgsmål om, hvad det kræver af dig, og hvor lang tid, det tager. Brug alle de hjælpemidler du kan for at gøre det mere håndgribeligt.”

3. Skab dig et overblik:

Tænk opgaven igennem og få et overblik.

"Stil dig selv spørgsmål om, hvad det kræver af dig, og hvor lang tid, det tager. Brug alle de hjælpemidler du kan for at gøre det mere håndgribeligt.”

4. Del opgaven op:

Når du nu har fået dig et klart overblik over arbejdsopgaven, så gå i gang med det samme, men del gerne opgaven op i små bidder. Det gør det meget mere overskueligt.

”Du kan for eksempel stille et minutur eller alarm efter 20 eller 30 minutter og arbejde effektivt, indtil uret ringer.

5. Beløn dig selv:

Som motivation kan du belønne dig selv efter at have nået dine delmål.

"Små belønninger kan være en kop kaffe eller et stykke frugt ."

6. Tænk, at det gavner:

Hold gevinsten for øje. Alle opgaver hjælper i det store billede, hvor både kolleger og kunder kan få gavn af opgaven, og måske kan du også selv høste nogle roser.

”Tænk på, hvor meget ros og selvtillid du kan få ud af at løse denne opgave."

7. Hvornår er energien størst:

Planlæg din dag og lad være at udskyde den svære opgave til sidst.

”Planlæg efter, hvornår du har mest tid. Gem ikke den store opgave til sidst på dagen, hvor du i virkeligheden kun tænker på at få fyraften”.

8. Sig opgaven højt:

Sig opgaven højt over for en kollega eller til morgenmødet.

”For nogle hjælper det at delagttiggøre andre i sine planer, fordi du så føler en større forpligtelse til at lave opgaven inden for det tidsrum, du har bebudet."