Viktor: Mette F. kom ud af min kones mund

22. apr 2013, 11:55
Det er usexet at være arbejdsløs, og det fører tit til skænderier i parforhold. Viktor og konen skændtes især om, hvem der havde skylden.

At miste jobbet betyder ikke kun, at man ikke længere tilbringer otte timer dagligt på en arbejdsplads.

Tværtimod lægger arbejdsløsheden sig som en dyne over hele døgnets 24 timer, og maser sig også ind i parforholdet.

Det har Viktor Harder måttet sande.

"Min kone og jeg kom nærmest til at leve i hver vores virkelighed, og min arbejdsløshed førte til diskussioner om næsten alt," fortæller Viktor, som er uddannet i psykologi og kommunikation.

En ny undersøgelse foretaget af SSI for Min A-Kasse viser, at hver anden ledige i parforhold oplever, at arbejdsløsheden påvirker forholdet negativt. Viktor Harder er en af dem.

"Det rykkede fundamentalt ved, hvem vi var for hinanden. Vi blev nærmest nogle andre," siger Viktor.

"Og så er det bare ikke særlig sexet at være uden job. Der er desværre ikke noget Elvis over en arbejdsløs, vel?" tilføjer han.

Hvis skyld er det?

Viktor Harder oplevede, at det blev sværere at snakke sammen, da han sad på udskiftningsbænken, mens konen stadig gik på job.

"Vi talte ikke så meget om, hvordan min dag var gået, for hvem gider høre på en, der bare sidder og søger job? Det var surt at tale om afslag og nederlag," fortæller han.

En hyppig kilde til skænderier mellem ham og konen var spørgsmålet om, hvis skyld det var, at han var arbejdsløs.

"Jeg holdt på, at det ikke kun var mit ansvar, men også samfundet. Hvor min kone mente, at jeg skulle prøve hårdere. 'Så gør dog noget mere, så søg dog noget andet', sagde hun. Men helt ærligt, der er bare ikke job nok. Jeg havde endda fået afslag på et job som postomdeler om natten!"

Mette Frederiksen ud af munden

Selvom Viktor Harder selv mente, han gjorde, hvad han kunne, nagede den dårlige samvittighed konstant.

"Og jeg kan sagtens se det fra min kones synspunkt, for jeg må have lydt som en, der bare lagde ansvaret fra mig. Men hver gang hun sagde den slags, blev jeg konfronteret med hele samfundets måde at se mig på. Nemlig at det er den arbejdsløses egen skyld og at vi ikke gør nok selv. Det var pludselig Mette Frederiksen, der kom ud af min kones mund," forklarer Viktor.

Det oplevede han for eksempel en dag, hvor hans kone kom uventet hjem, mens han holdt frokost i jobsøgningen.

"'Du kan da ikke bare sidde der! Hvad laver du egentligt, mens jeg er på arbejde?' spurgte hun, og jeg kunne se på hende, at hun mistænkte mig for ikke at lave en skid," fortæller Viktor Harder.

"Man krymper nærmest"

Et andet problem var, at han aldrig kunne holde fri med god samvittighed. Uanset om han var i sommerhus med kone og børn eller var til familiefest, kredsede hans tanker om jobsøgning.

"Det er svært at være til stede med sin kone, når man er mentalt et andet sted. Og jeg var ikke den samme festlige person, som jeg plejede at være," siger Viktor.

I dag er arbejdsløsheden et overstået kapitel. Viktor Harder er igen i job, og nu kan han og konen grine af, hvor svært det var at tale om tingene. I bakspejlet kan de nemlig se, at deres problemer var de samme som mange andres i samme situation.

"Men mens man står midt i det, er det hårdt. Arbejdsløshed er en tung kappe. Man krymper nærmest under den," siger Viktor Harder.

Han har brugt sine erfaringer til at skrive en bog til jobsøgende, hvor der blandt andet er gode råd til, hvordan man håndterer situationen i familien.

Bogen "Arbejdsløs - Verdens hårdeste job" af Viktor Harder og Pernille Marott udkom i onsdags og kan hentes som gratis e-bog.