VIDEO: Soldater i kampvogne får velsignelse

15. jan 2012
Flere feltpræster i Afghanistan velsigner danske kampsoldater noget anderledes, end præster velsigner deres sognebørn herhjemme.

Stedet er en dansk lejr få minutter fra frontlinjen i den krigsplagede Helmand-provins i Afghanistan. En deling danske soldater står klar til kamp med overkroppene ude af lugerne i deres tungt bevæbnede og pansrede kampvogne.

I sandet foran kampvognene står en feltpræst i t-shirt og camouflage-farvede bukser. Han breder armene ud og giver soldaterne Guds velsignelse.

Mens felpræsten gør korsets tegn, brummer motorerne på kampvognene allerede. De er kun et tryk på speederen fra at trille ud i krigszonen. Som den sidste salut før soldaterne kører ud for at uskadeliggøre fjenden, viser feltpræsten dem V-tegnet. V for 'Victory'.

Alle soldater bør velsignes

Videoen er lagt på You Tube af en dansk soldat i 2009. Hærprovsten og flere feltpræster fortæller, at det er en soldater-velsignelse, som i dag er normal praksis i de danske lejre.

Hvad mener soldaterne selv?

Hærprovst Thomas Back, der har ansvaret for at rekruttere og uddanne feltpræsterne, opfordrer til, at alle kampsoldater velsignes før en livsfarlig patrulje.

På videoen herunder kan du se, hvordan feltpræst Thomas Aallmann velsigner danske soldater i kampvogne med maskingeværer på toppen.

Videoens lydkvalitet er ikke særligt god. Derfor bringer vi ordlyden her:

"Herren velsigne dig og bevare dig. Herren lade sit ansigt lyse over dig og være dig nådig. Herren løfte sit åsyn på dig og give dig fred."

Hvad mener du?

Under velsignelsen strækker feltpræsten armene ud. Håndfladerne er vendt mod soldaterne. Efter velsignelsen tegner han korsets tegn i luften.

Hertil adskiller feltpræstens velsignelse sig ikke fra den velsignelse, du ser i kirken, hvis du for eksempel er til bryllup eller begravelse.

V for 'Victory'

Men efter at feltpræsten har tegnet den lodrette og den vandrette streg i luften, rækker han den ene hånd i vejret og viser soldaterne et V-tegn. Det var den britiske premierminister, Winston Churchill, der gjorde V-tegnet populært under Anden Verdenskrig.

Efter V-tegnet slår feltpræsten sig to gange på brystet og siger:

"Vi ses herhjemme, drenge."

Soldaten, der optager velsignelsen på video, svarer:

"Tak for det, Thomas."

Soldaten begynder at nynne, mens han peger videokameraet over på sine kolleger.

Kilk og se den danske Folkekirke, som den ser ud i militærlejr

Videoen er optaget af Michael Kattrup Lassen.

Soldater velsignes før ildkamp
  • Feltpræster velsigner danske soldater før ildkamp mod Taliban i Afghanistan.
  • Kritikere mener, at feltpræsterne med velsignelsen laver et farligt mix af krig og kristendom.
  • Velsignelserne splitter både Folkekirken og Forsvaret.

 

Få hele historien her