Vibeke Manniche mener ikke, at samfundet burde have været lukket ned. Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Vibeke Manniche om corona: Man skulle have lyttet til mig

18. maj, 10:23
Lægen Vibeke Manniche har tidligere kaldt regeringens nedlukning af samfundet for hysteri. Den positive udvikling af corona-tallene er beviset på, at hun havde ret, hævder hun nu.

I marts kaldte læge Vibeke Manniche regeringens corona-tiltag for hysteri. Hun sagde blandt andet, at det ikke var nødvendigt at lukke store dele af samfundet, fordi smittekæden kunne brydes ved ekstra god håndhygiejne og forsigtighed blandt eksempelvis pleje- og sundhedspersonale.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary bekymret: Hvad bliver konsekvensen?

- Der er ingen tvivl om, at du skal beskytte de udsatte og være særlig årvågen ifht. smittede. Vi skal steppe op på håndhygiejnen, som vi vel alle også har gjort, og vi bør også begrænse besøg på plejehjem. Men det er uansvarligt at lukke et helt samfund ned, og det er ikke baseret på en lægefaglig viden samt helt ude af proportioner. Man har ikke afstemt indgrebets voldsomme omfang med effekten og gevinsten, sagde hun til B.T. d. 18 marts.

Nu mener lægen, at hendes påstande er blevet bekræftet, fordi smittetallene i Danmark udvikler sig i en positiv retning. Det fortæller hun til samme avis:

- Jeg har fået ret. For hver dag, der er gået, har jeg fået bekræftet min lægefaglige vurdering. Det er jo en ringe trøst, at jeg har fået ret, men man skulle have lyttet til mig fra starten, siger hun. 

Vibeke Manniche mener ikke, at der har været noget fagligt belæg for at lukke landet ned, og hun mener, at statsministeren, Mette Frederiksen (S), har været styret af frygt og har opstillet et skrækscenarie. Hun mener eksempelvis aldrig, at der har været en reel risiko for, at hospitalerne ville blive overbelastet.

LÆS OGSÅ: Grevinde Alexandra får nyt job hos dansk gigant

Hun siger desuden i interviewet, at eksperter fra Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen burde indrømme, at de har taget fejl i deres estimater.