Vibeke Manniche: Du skal nurse dit barn

29. sep 2008
Den anerkendte børne og ungdomslæge Vibeke Manniche mener ikke, at forældre skal give deres barn smertestillende med paracetamol

I følge politiken.dk indeholder det smertestillende børnemedicin Panodil Junior parabener, som kan være hormonforstyrrende. Mange forældre i dag giver deres barn Panodil Junior, når barnet har en streg på termometeret, og det er ikke sundt for barnet at indtage parabener eller paracetamol, som det også indeholder.

"Barnet skal kun have smertestillende, når det er meget forpint. Naturligvis skal barnet ikke have smerter, men det kan lindres på andre måder. En kold klud på panden, masser af væske og omsorg kan få et febersygt barn til at få det bedre, siger Vibeke Manniche.

Da mor var dreng

Da denne generation af forældre var børn, var der ikke den slags smertestillende på hylderne, som der er i dag. Der er sket et stort skred i den udvikling, og det som tidligere kunne afhjælpes med et afkølet rum, væske, kolde lagner og ømhed, bliver i dag forsøgt lindret ved hjælp af smertestillende midler.

"Barnet bliver hverken hurtigere rask eller får det bedre ved at indtage Panodil Junior eller andre præperater med paracetamol. Forældre har et behov for at give deres barn, noget de tror, der virker. Det er som placebo effekt, hvor forældre lige så godt kunne givet barnet en tryllepille eller en vitaminpille", siger Vibeke Manniche.

Kæmpe vækst i salget

I følge tal fra lægemiddelstyrelsen, så er stigningen på salget af Panodil Junior vokset fra 2003 til 2007 med 31,3 %.

De store pakninger med 200 ml er steget med næsten 47 % i salget, hvilket må betyde, at forældrene har en stor forventning om at bruge meget smertestillende. I modsætning er pakningen med 60 ml. steget med 8,7 %.

"Det er en alt for stor stigning. Det vidner jo om, at det er blevet mere legalt at bruge. Producenten er i hvert fald lykkedes med sin markedsføring," siger Vibeke Manniche.

Appropos markedsføring så er det faldet Vibeke Manniche for brystet, at apotekerne markedsfører Panodil Junior som febernedsættende.

"De overskrider markedsføringen af lægemiddelloven, for så vidt jeg ved, så er Panodil Junior indregistreret som smertestillende," siger Vibeke Manniche.

Dårlig samvittighed

Forældre vil jo deres børdn det allerbedste, og derfor er det ikke rart at se ens lille solstråle have ondt eller ligge med feber. Vi bruger derfor de midler, vi tror, er de bedste. Men når undersøgelser senere viser, at det vi har gjort for vores barn, måske ikke var så heldigt, så kan den frygtelige dårlige samvittighed ramme som en hammer. Men det kan ikke nytte noget mener børne- og ungdomslægen:

"Vi er nødt til at lægge en positiv strategi og så glæde os over, at den viden vi har fået nu kan gøre, at vi ikke længere giver vores barn usunde smertestillende midler. Vi må se fremad og det er jo naturligt, at det er umuligt som forældre at handle på noget, som vi ikke vidste", rådgiver Vibeke Manniche.

 

faktaboks

Feber:

Giv barnet lidt tøj på, giv det meget væske, læg et køligt lagen over i stedet for dynen, vær i et afkølet rum, giv det omsorg og kærlighed.

Vokseværk:

Massage, strækøvelser, varmepude