Vibeke: Kunderne spørger, om de må onanere

8. jul 2013, 06:00
Massør Vibeke Scioldan har mange gange oplevet kunder, der blotter sig, onanerer eller forsøger at presse hende til sex.

Hun troede, hun skulle hjælpe folk med deres migræne, musearm og dårlige ryg.

Så chokket var stort, da Vibeke Scioldan opdagede, at nogle klienter på massagebriksen havde fokus på en helt anden legemsdel.

"Det er enormt grænseoverskridende. Jeg har taget en uddannelse og forsøger at passe mit arbejde, og så tror de mænd, at jeg er en luder," siger den 47-årige massør.

En rundspørge, som Avisen.dk har foretaget blandt 57 massører viser, at over halvdelen har oplevet sexchikane fra kunderne.

For Vibeke Scioldan skete det en overgang flere gange om ugen, at kunder blottede sig, kom med lumre kommentarer eller forsøgte at presse hende til sex, mens hun forsøgte at udføre sit arbejde som autoriseret massør.

"Nogle mænd kunne finde på at spørge, om de måtte onanere efter massagen, fordi de blev tændt af, at jeg masserede dem på inderlåret. En anden tog bare sin penis frem, og lå der og smilede til mig med den i hånden. Jeg har også oplevet nogle, der ligefrem ragede på mig, eller tilbød mig ekstra penge for at have sex med dem," fortæller Vibeke.

Peberspray og flugtrute

I sit tidligere job som sygehjælper var hun vant til både afklædte kroppe og berøring, for eksempel når hun skulle vaske patienter. Men først da hun for 13 år siden blev massør, oplevede hun, at patienter lagde noget seksuelt i hendes behandling.

"Det var meget chokerende og føltes på en eller anden måde som et overgreb. De første gange rystede jeg bagefter. Jeg måtte lige gå ud i køkkenet, åbne vinduet og trække vejret dybt."

Vibeke var ikke med i hverken fagforening eller brancheforening. Hun talte oplevelserne igennem med sin mand, men stod bortset fra det alene med det.

"Jeg tænkte, at det måske bare var mig. Hvis jeg stod frem og fortalte det, hvad ville folk så tro om mig?"

En overgang følte hun sig utryg på jobbet. Hun købte en peberspray og planlagde i tankerne den nemmeste vej ud af klinikken og gennem gården, hvis det blev nødvendigt.

"Hver gang tænkte jeg, okay, den her gang lykkedes det mig at tale ham til ro, og der skete ikke noget. Jeg turde ikke rigtigt tænke tanken, 'hvad så med næste gang?'," siger Vibeke.

"Men hvad skulle jeg gøre? Sætte mig i et hjørne og begynde at græde?" fortsætter hun.

"Goddag. Jeg sælger ikke sex"

Flere gange overvejede Vibeke at stoppe som massør. Men efter hun for tre år siden lukkede butikken i Valby og i stedet flyttede den til en tilbygning til sit eget hjem i Rødovre, er tingene blevet bedre.

Samtidig er hun blevet mere opmærksom på at aflæse kunders signaler allerede i telefonen og sortere dem fra, hun er usikker på. Hun er også blevet mere hærdet. Og hun melder klart ud både i telefon og på hjemmesiden, at hun ikke sælger seksuelle ydelser.

Men det er grotesk, at det skal være nødvendigt, mener Vibeke Scioldan.

"Det er noget svineri, at folk ikke kan adskille massage og prostitution. Jeg bliver harm. Det er jo min faglige stolthed."

På trods af alle forsøgene på at forebygge, får hun stadig ind imellem opringninger fra mænd, der tror, at hun tilbyder mere end massage. Utrygheden sidder i hende endnu.

"Men hvis jeg en dag ikke kan tale mig ud af situationen, så har jeg mine to store hunde i huset lige ved siden af, hvor jeg masserer, og jeg har min peberspray i skuffen. Det gør, at jeg føler mig mere sikker," siger Vibeke Scioldan.