Vi vinder Nej, det gør vi

17. nov 2009
Socialdemokraterne står til sejr Venstre vil forklare nederlaget med, at det er rent lokalt anliggende. Velkommen til dagens kommunalvalg

 

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

 

 

 

 

Alt tegner til et kommunalvalg, der mere og mere minder om et folketingsvalg. Hvorfor det?

Svane: Fordi kommunerne er blevet større efter strukturreformen. De 'gode gamle' dage, hvor man mødte sin lokale politiker i Brugsen, er forbi - i dag handler hun i en brugs, der ligger fire byer borte og så er det svært at mødes. Og med færre kommuner er der også blevet færre politikere, og derfor er hvert mandat blevet 'dyrere'.

Før var der f.eks. mange borgerlister, der var forankret i det lokale. Deres andel er faldet, og de er i stedet blevet opslugt i partierne. Der er stadig en del af de 'skæve' lister - men mange af dem er mere underholdning end reelle magtbastioner.

 

Socialdemokraterne står til at få flest borgmesterposter. Betyder det noget landspolitisk?

Svane: Det vil Socialdemokraterne sige - mens Venstre vil slå på, at det er et rent lokalt anliggende. Reelt set betyder det selvfølgelig noget for et partis selvforståelse med en solid valgsejr - den er ligesom lettere at starte dagen på end en ordentlig vasker. Og så giver de nye og større kommuner også et mere landspolitisk billede af styrkeforholdet.

Og så skal det lige understreges, at meget kan ske i nat, når der laves konstitueringer. Det er 'de lange knives nat' og her købes og sælges politisk indflydelse, som var det billeder af grædende børn på Hjallerup Marked. Magten går til den højestbydende.

 

Men både S og V ser ud til at gå tilbage?

Svane: Ja, så de skal begge hente den hjem på støttepartierne - hhv. SF og DF. Her ser SF ud til at trække det længste strå - de er åbenbart ikke til at stoppe. Det er en del år siden, SF for alvor slog sig fast som kommunalt parti og med den Villy-vind, der raser over landet, står SF til solid fremgang. DF står også til fremgang, men meget mindre.

DF har været svage ved lokalvalgene, men har satset lidt mere denne gang. Det giver nok resultat og så betyder partiets alder også noget. Det tager lang tid for partierne at blive lokalt forankrede - SF er jo over 50 år gammelt, mens DF kun er 15.

 

Der er også regionsrådsvalg. Hvad er det med de der regionsråd? Der er jo ingen, der aner hvem der sidder i dem, og hvad de laver?

Svane: Det er ligesom med de gamle amtsråd - her var politikerne også totalt ukendte. Regionerne er kompromisernes kompromis - da det kom til stykket, turde politikerne alligevel ikke nedlægge amterne helt, og derfor erstattede de dem med regionerne. Som tager sig af sygehusene, men ellers er tømt for indhold - f.eks. må de ikke udskrive skatter.


Er de ved at uddø?

Svane: Nu er det en besværlig proces at ændre strukturen, men regionerne er nok ikke det mest langtidsholdbare, der findes. Jeg tror dog ikke, de er væk til valget om fire år - men de forsvinder på et tidspunkt. Indtil da vil de være et politisk onde og kun rigtigt værdsat af de 205 politikere, som har sæde i de fem regioner.

I politisk struktur minder de mest om rygeloven. Den er også kompromisernes kompromis, der langsomt forbyder rygning i det offentlige rum, og så alligevel tillader det lidt på en måde, der er dødsbesværlig.

Det letter overgange fra tilladt til forbudt. Begge dele er i øvrigt indført af Lars Løkke Rasmussen, da han var sundheds- og indenrigsminister.


Han vil ikke deltage i partilederrunden i aften? Er det ikke tøset?

Svane: Det spørgsmål tror jeg lige, jeg lader stå.

 

Få svaret:

Politisk redaktør på Avisen.dk, Elisabet Svane, tager temperaturen på kommunalvalget.