Vi vidste, at folk ville dø på dAngleterre

23. apr 2013, 10:35
Murersvende blev fyret, efter de flere gange havde insisteret på bedre sikkerhed under renovering af luksushotel. Nu anklager de storentreprenør for at gamble med medarbejdernes sikkerhed.

Luksushotellet d'Angleterre i København genåbner i næste uge som et af Danmarks fineste hoteller. Men bag de nyrenoverede, funklende facader gemmer sig en barsk historie.

Danske og udenlandske håndværkere har løbet en usædvanlig høj risiko for at komme til skade, mens ethvert forsøg på at kritisere det farlige arbejdsmiljø er blevet forsøgt druknet.

Det fortæller to tidligere tillidsfolk, der nu står frem og retter en hård kritik mod et af landets største entreprenørfirmaer, Pihl & Søn.

“Sikkerheden på d’Anglettere var elendig. Vi havde fra starten sagt til hinanden, at nogen ville dø. Og vores krav om forbedringer blev fuldstændig ignoreret,” siger Christian Sørensen, der var tillidsmand for murerne på d’Angleterre-byggeriet fra foråret 2012 frem til, at han blev fyret i oktober.

Sammen med Christian Nielsen, der var arbejdsmiljørepræsentant på pladsen, har han fået erstatning på 75.000 for uberettiget fyring. Inden fyringen havde de to gentagne gange forsøgt at advare mod livsfarlige sikkerhedssvigt på pladsen.

Dødsfælde dækket med støvet plast

I januar mistede en 32-årig stilladsarbejder livet, da han styrtede gennem et plastictag, hvor han stik imod sikkerhedsproceduren fjernede sne uden brug af faldsikring.

Sagen behandles fortsat i Arbejdstilsynet, og der er endnu ikke fældet dom eller placeret et endeligt ansvar for ulykken.

Men forud for den tragiske dødsulykke var det flere gange ved at gå rigtig galt. Det viser en gennemgang af forløbet, som Avisen.dk har foretaget ved hjælp af aktindsigter og interviews med centrale kilder.

Blandt andet var en udenlandsk nedrivningsarbejder i overhængende livsfare, da han i juni sidste år faldt gennem et hul i gulvet, som kun var dækket til med et stykke støvet plast. Kort forinden udstedte Arbejdstilsynet et af mange strakspåbud, fordi en container i tredje sals højde dinglede ukontrolleret fra en kran og bragte byggearbejdere på det nærliggende stillads i fare.

Kritik af arbejdsmiljø forsvandt i referater

Som hovedentreprenør er det firmaet Pihl & Søn, der har haft ansvaret for at koordinere sikkerheden mellem et større antal danske og udenlandske underentreprenører, som har deltaget i renoveringen af det over 200 år gamle hotel på Kongens Nytorv.

Ifølge Christian Nielsen, der fra juni 2012 frem til fyringen i oktober fungerede som arbejdsmiljørepræsentant for murerne på byggepladsen, vendte Pihl & Søn det døve øre til gentagne advarsler om farligt arbejdsmiljø.

“Pihl gik meget op i, at det skulle se godt ud på papiret, men i praksis fik sikkerheden lov at sejle,” siger han.

På en række sikkerhedsmøder over sommeren 2012 gjorde Christian Nielsen byggepladsens ledelse opmærksom på arbejdets farlige karakter. Det undrede ham, at indsigelserne ikke fremgik af de efterfølgende mødereferater. Derfor afleverede han en officiel påtale direkte til byggepladens sikkerhedskoordinator, som modstræbende skrev under på, at kritikken af arbejdsmiljøet er noteret.

“Pihl & Søn konkurrerer på vores sikkerhed, derfor er de med til at trække niveauet i hele branchen ned,” siger Christian Nielsen.

19 fyret, 15 andre ansat

I starten af oktober modtog 19 murere ifølge 3F en fyreseddel med to dages mellemrum - deriblandt arbejdsmiljørepræsentant Christian Nielsen og tillidsmand Christian Sørensen. Pihl & Søn begrunder fyringen med, at der ikke er mere arbejde.

Ud af de 19 fyrede blev ni kort efter genansat, mens Pihl & Søn ifølge 3F rykkede seks andre murere fra andre byggepladser til d’Angleterre.

“Ingen på pladsen var i tvivl om, at det her handlede om at lægge låg på kritik af sikkerheden. De gik nok lidt i panik, da vi af egen kraft begyndte at skabe dokumentation for, at sikkerheden ikke var i orden,” siger Christian Sørensen.

Dagen efter fyringen indgav arbejdsmiljørepræsentanter fra fem andre faggrupper en fælles klage til byggepladsens ledelse, hvor Pihl & Søn blev kritiseret for at negligere sikkerhedsproblemerne og ignorere advarsler på møder i sikkerhedsudvalget.

Pihl: Fyring var en procedurefejl

Pihl & Søn betegner fyringen som en “procedurefejl”, som skete på grund af fejlagtig vejleding fra brancheorganisationen Dansk Byggeri.

Underdirektør Bo Svendsen fastholder, at fyringen var led i en generel ‘nedmanding’ på byggepladsen.

“Pihl kan ikke anerkende, at der er tale om en uberettiget fyring. Faktum er, at de pågældende medarbejdere blev opsagt i forbindelse med, at murerarbejdet for den del af byggeriet, vi var i gang med, stod overfor sin færdiggørelse,” siger han og fortsætter:

“Pihl tager sikkerheden for vores ansatte meget seriøst. Der skal være en god og konstruktiv dialog mellem den overordnede sikkerhedsorganisation på pladsen, som sikkerhedsrepræsentanterne er medlem af, og de udførende håndværkere. Vores ambition er klar; Der er ingen, der skal gå på arbejde på vores byggepladser og komme til skade,” siger han.

Mener I overordnet, at sikkerheden har været god nok i forbindelse med d’Angleterre-byggeriet?

“Sikkerheden er først god nok, når der ingen arbejdsulykker er. Men jeg vil understrege, at der er gjort et stort stykke arbejde for at forbedre sikkerheden på byggepladsen,” siger Bo Svendsen.

D’Angleterre genåbner den 1. maj. Avisen.dk bringer i de følgende dage flere artikler om renoveringen af det gamle luksushotel.

Livsfarlig luksus

Den 1. maj genåbner d’Anglettere efter flere års renovering. Storentreprenøren Pihl & Søn har stået i spidsen for byggeriet, som myndigheder og fagforeninger har kritiseret for manglende sikkerhed. Skat har samtidig afsløret omfattende sort arbejde og socialt bedrageri på byggepladsen. I januar 2013 blev en 32-årig stilladsarbejder dræbt under arbejdet. Avisen.dk har kortlagt forløbet for at sætte fokus på farlige arbejdsvilkår i byggebranchen.