Vi tør ikke stole på Løkkes efterlønsplaster

12. sep 2011
Kun hver femte har tillid til seniorførtidspension. Og der hersker komplet forvirring om efterlønsalternativet. Vælgerne fortjener klarhed før valget, siger Ældre Sagen.

Seniorførtidspensionen skulle være et plaster på såret ved den såkaldte tilbagetræknings-reform, der over tid nedlægger efterlønnen.

Men kun hver femte arbejdende dansker har tillid til, at efterlønsalternativet kan redde dem, hvis helbredet svigter, inden de fylder 60 år.

Det viser en ny undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har foretaget for Ældre Sagen.

Tilliden til den nye redningsplanke for nedslidte danskere er i bund. 33 procent tør ifølge undersøgelsen ikke stole på, at de kan få seniorførtidspension, hvis helbredet forhindrer dem i at arbejde til pensionsalderen.

Flertallet kan dog slet ikke svare på spørgsmålet, fordi de ikke kender nok til ordningen.

"Det er bekymrende, at der midt i en valgsituation er 43 procent af arbejdstyrken, der ikke kender noget til en ordning, som kan risikere at få stor indflydelse på deres liv," siger direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Kræver svar før valget

Siden regeringen fremlagde tilbagetrækningsreformen i maj, har der hersket vild forvirring om, hvem der kunne komme i betragtning til seniorførtidspension.

På baggrund af undersøgelsen retter Ældre Sagen nu en hård kritik af regeringen for at have ikke at have informeret nok om den nye ordning.

"Vi har krav på at vide, hvad den her ordning går ud på, før vi mødes ved stemmeurnerne på torsdag," siger Bjarne Hastrup.

Straffes for ægtefællens indtægt

I takt med, at efterlønnen udfases, er det meningen, at seniorførtidspension skal skabe en tidlig udgang fra arbejdsmarkedet for dem, der er for nedslidte eller for syge til at fortsætte.

Men kriterierne for tildeling er for uklare, mener Ældre Sagen, som også kritiserer, at modtagere af seniorførtidspension vil få ægtefællens indtægt modregnet, og at ordningen derfor er mindre økonomisk attraktiv end efterløn.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) erkender, at der er hersker meget forvirring om den nye pensionsform.

"Undersøgelsen bekræfter, at der stadig er et stort arbejde at gøre med at forklare seniorførtidspensionen," siger hun.

Fagbevægelsens smædekampagne

Ansvaret for den udbredte skepsis og forvirring skyder Inger Støjberg dog videre til fagbevægelsen, der har ført intens kampagne mod tilbagetrækningsreformen.

"Det er klart, at mange mennesker bliver i tvivl, når fagbevægelsen kaster sig så beredvilligt ind i kampen mod en udfasning af efterlønnen," siger ministeren, og peger på, at seniorførtidspension til forskel fra efterløn er for alle.

Men kan du forstå, at Ældre Sagen mener, at du skylder en mere detaljeret forklaring på seniorførtidspension?

"Ja, det kan jeg, og jeg vil gøre mit bedste for at forklare det her. Derfor stiller jeg op til alle de interviews, jeg overhovedet kan nå," siger Inger Støjberg.

Alt tyder i øvrigt på, at efterlønnen bliver afskaffet efter valget. Partierne bag efterlønsforliget, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og de radikale kan sammen med Liberal Alliance mønstre hele 99 mandater ifølge den seneste meningsmåling fra Epinion foretaget for DR Nyheder.

Undersøgelsen

"Har du tillid til, at du vil kunne få seniorførtidspension, hvis du af helbredsmæssige årsager får svært ved at fortsætte med at arbejde efter at du er fyldt 60 år?"

- 33 pct. svarer nej

- 19 pct. svarer ja

- 43 pct. kan ikke svare, fordi de ikke kender nok til ordningen

- 5 pct. ved ikke

Kilde: YouGov undersøgelse foretaget for Ældre Sagen blandt 1.095 personer under 60 år, som er en del af arbejdsstyrken.