NK_i_1650_px

Chefredaktør: Vi taler for lidt MED unge, der mangler penge

16. sep 2020, 07:59

For nylig udkom en bog med en stor historie. Historien fortælles så lavmælt, at den drukner i corona (det gør det meste jo), boligpriser og aflyste julefrokoster.

Første verdens-problemer, med andre ord. Danmarks Statistik fortalte forleden den samme historie – dog mindre dramatisk. Det er virkeligt:

Godt 100.000 unge i Danmark er pengepressede.

Danmarks Statistik gør det op på en anden måde: Vores indkomster vokser, bare ikke for de unge!

Hov hov, tænker du. De studerer jo, og adgangen til sociale ydelser er blevet vanskeligere.

Ja, men ifølge Danmarks Statistik havde de 15-19-årige i 2018 en 11 procent lavere indkomst i forhold til den tilsvarende gruppe i 2000. 

Godt 100.000 unge i Danmark er pengepressede.
Opgørelse fra bogen 'De Pengepressede'

- Faldet i indkomst for de unge er ganske markant. Da opgørelsen er lavet i faste priser, viser den, at personer under 25 år har fået lavere købekraft. Vi ser også en markant stigning i antallet af unge, der i gennemsnit har en disponibel indkomst på under 25.000 kroner om året, siger chefkonsulent Jarl Quitzau og fortsætter:

- I den modsatte ende kan vi se, at indkomsten for folkepensionister er vokset pænt. Det kan tilskrives indførslen af ældrechecken til pensionisterne med lav indkomst og formue. Derudover har mange af de pensionister, som går på pension nu, nået at opspare mere på deres private arbejdsmarkedspensionsordninger end den tidligere generation.

Det er jo meget godt. For 'boomer'-generationen (født i årene efter anden verdenskrig).

I bogen 'De Pengepressede' læser vi skildringer fra dem, der ikke har meget. Her giver 20 unge på hver deres fængende måde en beskrivelse af, hvordan det føles ikke at have penge. At låne for meget, spille for meget – og ja, bare ikke have.

Det er en virkelighed, som er meget bredere, end vi sikkert tænker os. Det er en virkelighed, som trænger sig på – så fang bogen (Udgivet af Ungdomsbureauet). Her et par bidder (de fleste skribenter har valgt at anonymisere sig selv):

- Det er ekstremt svært for mig at være social uden at have penge. I starten sagde jeg nej til det meste, for jeg kan ikke bære tanken om, at de andre skal betale for mig ('Jonas')

- Jeg har aldrig oplevet en virkelighed, hvor penge ikke var et problem. Manglen på dem er en konstant sky af skam og mindreværd, som jeg har levet under hele mit liv. ('Nadia')

- Jeg kontaktede min kreditor for at få en afdragsordning, jeg kunne betale, men han var ikke interesseret… Imens voksede knuden i min mave sig større og større. ('Louise')

De pengepressede unge er lavmælte. De synes, det er pinligt ikke at have. Finde på undskyldninger for at sige nej. De hører vennernes beretninger om ferie og dyre byture med påtaget interesse. Men uden reel chance for selv at kunne det samme. 

Jeg har aldrig oplevet en virkelighed, hvor penge ikke var et problem.
'Nadia' i bogen 'De Pengepressede'

Det er alt for tidligt at få en tydelig mindreværdsfølelse. Men den kommer, så den taler vi ikke så meget om. Det føles flovt – og det er det også for os alle sammen. Vi har ikke gjort livet lettere for de mange unge. Mange af dem kan udvikle psykiske problemer i tillæg til at føle sig pengepresset.

'Kasper' tager en del medicin. Så organiserer han sit døgn på følgende vis:

- Nu sover jeg ikke om natten. Det er der flere grunde til. Den ene er bekymringer om min økonomi og fremtid, den anden er langt mere praktisk funderet: det er bedst at skralde og stjæle om natten.