Vi tager chefens hårde ord med hjem

9. dec 2011
64,5 procent binder selvværdet op på deres præstationer på arbejdet. Stressforsker peger på en række negative konsekvenser. HK ser positive aspekter ved det arbejdendes folks selvindsigt.

Ryger den gode mavefølelse til tops, når du præsterer godt på jobbet. Og kan selvværdet synke som en sæk brosten i Kattegat efter en dårlig arbejdsuge?

Så er du mere normal, end du muligvis går og tror. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har udført for Avisen.dk.

Her svarer hele 64, 5 procent, at deres selvværd i høj eller meget høj grad afhænger af deres præstationer på arbejdet.

Forsker: Vi er meget påvirkelige

Billedet genkendes af overlæge Bo Netterstrøm fra Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital.

”Jeg vil ikke sige slaver af vores gode præstationer. Men vores sindstilstand er meget påvirkelig af vores præstationer på arbejdet,” Bo Netterstrøm.

Han peger på, at det i høj grad er gennem arbejdet, at mange får en følelse af, at de er noget værd.

Godt og skidt

”Vi opfatter os selv som nogen, der kan noget. Det udtrykker vi overvejende på vores arbejde. Derfor er der en masse mennesker, som føler en enorm høj grad af selvværd, hvis de har lavet et godt stykke arbejde,” siger Bo Netterstrøm.[pagebreak]

Det er både skidt og godt, at arbejdet påvirker vores sindstilstand i den grad, siger Bo Netterstrøm.

Det er godt, når man har en følelse af at gøre et godt stykke arbejde og være en værdifuld medarbejder.

Chefens kritik rammer hårdt

Det er skidt, fordi mange mennesker oplever bagsiden af at måle deres værdi på arbejdslivets vægt alene, forklarer Bo Netterstrøm.

”Det har de negative konsekvenser, at hvis man ikke klarer sit arbejde godt nok, så går det i den grad ud over ens selvværd. Og hvis du bliver du kritiseret af chefen, går det dig meget hårdere på, end det måske egentlig burde – for du er jo også meget andet, end det du lige præsterer på dit arbejde,” siger Bo Netterstrøm.

Når arbejdet bliver målestokken for vores værd hænger det  høj grad sammen med, at det, som vi præsterer på kontoret eller byggepladsen, er mere målbart, end det man eksempelvis præsterer i forhold til sin familie og venner.

”I arbejdslivet har man en tydelig målestok for, hvad man kan og ikke kan. Det har man ikke i relation til for eksempel sine børn. Nogle mennesker vil sige, at deres selvværd hænger meget sammen med, hvordan de er som far eller mor. Men det er jo ikke måleligt på samme måde. Derfor slår arbejdet sådan ud,” siger Bo Netterstrøm.

HK: Godt med selvindsigt

Arbejdsmiljøkonsulent i HK/Privat Svend-Erik Hermansen har en anden udlægning af undersøgelsen.

Han kalder det ’positivt’, at 64,5 procent af danskerne kan se betydningen af, hvordan deres præstationer på arbejdet påvirker deres syn på sig selv.

”Den bevidsthed er væsentlig at trække frem her. Når man har en bevidst om, hvad der præger ens tilværelse, er det måske lettere at takle situationer, som ellers kan være dårlige for en,” siger Svend-Erik Hermansen.

Arbejdsrelateret dukkert

Bevidstheden i sig selv udgør næppe et bolværk mod indre disharmoni, indrømmer Svend-Erik Hermansen.

Men erkendelsen af, at selvværdet får et gok, når der er modvind i arbejdslivet, kan betyde, at man ikke behøver at spekulere så forfærdeligt meget videre, når man får en arbejdsrelateret dukkert.

”Så behøver man ikke altid at skulle grave dybere ned i, hvad hulen kan det her være, der er galt inden i en, fordi man genkender sammenhængen,” siger Svend-Erik Hermansen.

Spørgsmål

Analyseinstituttet Wilke har spurgt 408 repræsentativt udvalgte danskere om:

I hvilken grad afhænger dit selvværd af dine præstationer på arbejdet?

 

I meget høj grad 9 %
I høj grad 56 %
Hverken eller 28 %
I lav grad 4 %
I meget lav grad 2 %
Ved ikke 1 %