Vi snupper gerne en time for børnenes skyld

14. sep 2011
Seks ud af ti medlemmer af FOA smider gerne en time ekstra på bordet, hvis det gavner velfærden. Hvis man ikke kan se, hvordan det gavner almenvældet, foretrække de fleste at arbejde uændret.

”Jeg synes ikke, det er noget problem at arbejde mere, hvis jeg er sikker på, at mine børn har det godt.”

Sådan sagde en ung mor i mandags til DR i programmet ’Kandidaterne’, og udsagnet stemmer fint overens med folkestemningen.

”Når man er klar over, hvad konsekvenserne er (ved status quo, red.), så er der en ganske stor motivation for at undgå mærkbare skattestigninger og en systematiske nedslidning af den offentlige sektor. Og det er egentlig opmuntrende,” siger Peter Birch Sørensen, professor i økonomi ved Københavns Universitet.

Grundlæggende gider danskerne ikke arbejde mere, sådan som S og SF foreslår. Men hvis man kan se, at det gavner at yde den ekstra indsats, så kan mange danskere godt æde en ekstra ugentlig arbejdstime.

Både for og imod

Tendensen kan læses i en ny medlemsundersøgelse blandt 1.873 medlemmer af fagforbundet FOA.

I undersøgelsen, der er udført under valgkampen, tilkendegiver 59 procent, at de er klar til at smække en ekstra time oveni arbejdsugen, hvis det kan hjælpe til at undgå besparelser i velfærden.

Undersøgelsen spørger også, om FOA's medlemmer kunne tænke sig en ændret arbejdstid. Og her svarer kun 11 procent ja tak til flere timer, mens 69 procent erklærer sig ’tilfreds med min arbejdstid’. Og 20 procent svarer nej tak til mere arbejde.[pagebreak]

”Det afspejler, at folk grundlæggende ikke interesserede i at arbejde mere. Men at de kan godt se det som en del af en pakke, der er med til at opretholde og finansiere det velfærdssamfund, som mange godt kan lide,” siger Michael Svarer, professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Øget krisebevidsthed

Peter Birch Sørensen ser de 59 procent, der gerne arbejder ekstra for velfærdens skyld, som et udtryk for, at danskerne er blevet mere bevidste om, at der skal ske ændringer, hvis man vil fremover vil opretholde samme velfærd som i dag.

Han vil ikke spekulere i, om undersøgelsen er til gavn for den ene eller anden side i dansk politik.

Under valgkampen har Lars Løkke Rasmussen flere gange spurgt Helle Thorning-Schmidt, hvordan de 12 minutter, som danskerne ifølge S og SF's plan skal arbejde ekstra om dagen, helt præcist skal udmøntes.

Svaret har blandt andet lydt, at det kunne handle om, at folk på deltid gik op i tid, eller at man vekslede den sjette ferieuge med en uges arbejde med løn.

Få deltidsansatte ønsker mere arbejde

FOA har også spurgt deres medlemmer om dette spørgsmål. Kun 14 procent af de deltidsansatte vil gerne arbejde mere. Og hele 80 procent afviser at bytte en ferie uge mod at arbejde.

Spørger man Peter Birch Sørensen om de tal kan rokke ved rød plan, giver han følgende svar:

”Ved første øjekast kunne det tyde på, at det ikke bliver let, at få fagbevægelsen med på det her (S og SF’s plan, red.). Men jeg tror snarere, at svarene er et udtryk for, at kun få har lyst til at arbejde mere eller afgive en ferieuge, hvis ikke man stiller præmissen klart op. Eksempelvis at alternativet er dårligere velfærd.”