Tæt på verden: Vi smider 1.3 mia ton mad ud om året

19. maj 2011, 10:28
Verdens rigste lande smider lige så meget mad ud som Afrika producerer. Også i Danmark ryger mad i skraldespanden for milliarder.

En tredjedel af al den mad, der produceres til mennesker, går til spilde. Det drejer sig om 1.3 milliarder tons om året.

En ny rapport har undersøgt, hvor meget mad, verdens lande smider ud. Resultatet er alarmerende.

Verdens rigeste lande smider hvert år lige så meget mad ud, som Afrika syd for Sahara tilsammen producerer.

Mængden af mad, der går til spilde hvert år, svarer til mere end halvdelen af verdens årlige kornhøst (2,3 milliarder tons i 2009/2010).

Det er svimlende tal og mængder af mad i en verden, hvor 1.4 milliarder mennesker lever i ekstrem fattigdom – for under 6 kr. om dagen.

Madspild i fattige lande

Rapporten skelner mellem madspild og madaffald.

Madspild sker oftest i fattige lande, hvor fødevarer går til spilde i produktionsprocessen, især pga. dårlige infrastrukturer (dårlige veje), manglende teknologi (ingen mulighed for opbevaring f.eks.) og generel manglende investeringer i fødevareindustrien.

Det skønnes for eksempel, at mellem en tredjedel og halvdelen af de afgrøder, der høstes i Afrika, går til spilde. De bliver ødelagt af skadedyr, fugt eller sygdom.

Problemet er naturligvis, at dårlig høst giver mindre indtægt til Afrikas småbønder, og betyder højere priser, konkluderer rapporten, der er bestilt af FNs fødevare- og landbrugsorganisation FAO.

Madaffald i rige lande

Madaffald er et problem i den industrialiserede verden, fastslås i rapporten. Både forhandlere og forbrugere smider ganske enkelt mad ud, der endnu kan bruges.

Faktisk sker 40 procent af spildet, inden maden når ud til forbrugerne.

Tallene taler for sig selv: Forbrugere i Europa og Nordamerika smider gennemsnitligt mellem 95-115 kg ud om året, mens hver forbruger i Afrika og Syd-og Sydøstasien kun smider 6-11 kg ud om året.

Der forbruges næsten dobbelt så meget mad i de rige lande end i verdens fattigste lande. Rige folk som os i Danmark forbruger 900 kilo madvarer hver om året, mens tallet er 460 kilo i fattige lande.

Den megen spild af mad betyder også, at jordens ressourcer samt miljøet bliver unødigt overanstrengt.

Høje krav til madvarer

Danskerne smider for milliarder af kroner i skraldespanden hvert år.

Butikkerne og forhandlerne kasserer mad for knap tre milliarder kroner om året, viser nye beregninger fra Fødevareøkonomisk Institut. Undersøgelsen kigger på madspil inden for fire af de mest brugte varegrupper: Mejeriprodukter, kød, frugt og grønt samt korn, mel og gryn.

Det enorme spild skyldes bl.a. kravene til størrelse og form.

F.eks. fortæller chefgartner for Aarstiderne Frank van Beek til Metro, at der i gennemsnit går seks ud af ti æbler tabt på grund af de høje krav.

De kasseres, fordi de ikke har den rette størrelse eller form, men er ellers helt fine til at spise.

Tæt på verden

To af landets mest erfarne u-landsjournalister, Anne Hyll-Müller og Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.