Vi skulle rage gamle bleer ud uden maske på

28. okt 2009
Kenneth Christensen har sat sit job og familiens økonomi over styr fordi han og kollegaerne fik nok

Klokken er 6.00, og Kenneth Christensen står sammen med 50 andre skraldemænd i mørket foran Vestforbrændingen i Glostrup. Det er over en uge siden, han og de andre nedlagde arbejdet, fordi de ikke længere ville arbejde med bakteriefyldt affald uden at være iført ordentligt tøj og sikkerhedsudstyr. Firmaet, HCS, svarede igen med at fyre alle mand og i dag blokerer de pladsen.

”Jeg brækkede mig, når jeg skulle rage fem uger gamle bleer ud af bilerne uden at have maske på. Vi klagede over det til ledelsen og sagde, at det var ulovligt, men vi fik aldrig det rigtige sikkerhedsudstyr,” siger 33-årige Kenneth Christensen.

Satte alt på spil

Han er gift og har to børn, men de ser ikke meget til ham for tiden. For han og kollegaer har blokeret forbrændingen siden de blev fyret. Eller rettere, de har forsøgt. For politiet har jaget dem væk hver dag. Den ene dag med hunde. Den næste dag med 50 kampklædte betjente.

Kenneth Christensen kæmper ikke længere for at ændre arbejdsforholdene for sig selv, for han ved godt, at han absolut ingen chancer har for at få sit job tilbage. Til gengæld ved han ikke, hvad det betyder for familiens økonomi. Om de kan beholde bilen, sommerhuset eller måske skal flytte fra lejligheden.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Som han siger:

"Jeg har sat det hele på spil."

80.000 ufaglærte uden job

 

Og det i en tid, hvor der er 80.000 andre ufaglærte uden job. Alligevel står han og kollegaerne ikke i kø ved jobcentret, men danner i stedet kø foran forbrændingen og forhindrer dermed HCS i at køre ud og hente skrald hos kommunerne på Vestegnen.

”Vi gør det ikke for at få vores job tilbage. Men fordi vi ikke vil se til, mens han (HC Svendsen, red.) bare ansætter 50 nye skraldefolk, der så står med lorten,” siger den næste to meter høje skraldemand.

Kald det faglig stolthed.

Vil presse HCS ud

En rød bil med HCS-logo prøver at trille ud fra forbrændingen, men må give op, fordi tyve skraldemænd stiller sig i vejen ved gitterporten. Chaufføren forsøger ikke at køre igennem, men bakker og sætter sig til at vente på, at politiet igen får ryddet blokaden.

De fyrede skraldemænd håber på, at de ved at forhindre bilerne fra HCS i at komme med affaldet, kan presse kommunerne til at droppe kontrakten med firmaet. Fordi det bliver dyrt og bøvlet for kommunerne - især med sure borgere, der ikke får hentet skrald.

Holdt det for sig selv

Kenneth Christensen har været ansat hos HCS i seks år  og aldrig oplevet en arbejdskonflikt før. Det var meget, han var utilfreds med, men han holdt det for sig selv. Det gjorde hans kolleger også, de snakkede aldrig sammen.

De tog i stedet deres beskidte arbejdstøj med hjem og vaskede. De arbejdede uden ordentligt sikkerhedsudstyr. Og de kørte rundt i biler, som var defekte - enten ver der ikke sidespejel eller også var lyset defekt.

Indtil for et halvt år siden.

Strejket fem gange på et halvt år

”Til sidst fik vi nok. Vi besluttede at organisere os, og vi valgte en tillidsrepræsentant. Firmaet forsøget at fyre ham, men så gik vi i strejke, og de trak det tilbage. Den første strejke gav os et større sammenhold,”
siger Kenneth Christensen.

Og det sidste halve år, har skraldemændene strejket fem gange.

Nu er de tidligere kolleger

Foran den osende skorsten på forbrændingen står skraldemændene med hættetrøjer og papkrus med varm kaffe og griner. Det er svært at se, at de for bare et par måneder siden knapt kendte hinanden.

”Vi snakkede ikke sammen. Du mødte på arbejde, tog din bil og kørte ud med din makker. Så afleverede du den igen og tog hjem. Vi havde ingen julefrokost og ingen kantine. Man hilste på hinanden, men vi kendte ikke hinandens navne,” siger Kenneth Christensen.

Det gør de nu. Nu er de bare blevet tidligere kolleger.

Skraldekonflikten
  • De 50 skraldemænd fra HC Svendsen (HCS) blev fyret, fordi de strejkede. Siden har skraldemænd i København strejket i sympati.
  • Kommunerne i Glostrup, Herlev, Ballerup, Hvidovre og Gladsaxe har udliciteret skraldeopgaven til HCS, men firmaet blev suspenderet af flere kommuner som følge af strejken.
  • Skraldemændene har klaget over, at firmaet har sløset med sikkerheden. At de ikke har haft det nødvendige udstyr og at de selv har skullet vaske deres arbejdstøj, som på grund af jobbet ikke bare er beskidt, men også fyldt med bakterier.
  • HCS afviser kritkken og en talsmand siger til Avisen.dk: "Kritikken har ikke været fremført som optakt til den overenskomststridige strejke. HCS overholder alle gældende regler. Alle rejste problemstillinger, herunder i SU og sikkerhedsudvalg, er behandlet i samarbejde med DI."