Vi passer ikke godt nok på vores krybdyr

14. okt 2008, 09:30
Så godt som hver uge tager krybdyrseksperter ud for at indfange undslupne slanger, edderkopper og leguaner.

Interessen for at holde slanger og andre krybdyr er stor i Danmark, men langt fra alle kan finde ud af at passe de eksotiske dyr.

Det oplever krybdyrseksperterne, der tager ud og indfanger dyrene, når de er undsluppet deres terrarium, eller ligefrem er blevet efterladt eller smidt væk, fordi ejeren ikke længere har villet have dem.

Direktør for Terrariet i Vissenbjerg, Klaus Dærby, siger til Nyhedsbureauet Newspaq, at han i år har været ude til flere opgaver, end han plejer.

"Vi har allerede haft ti slanger inde i år og det er flere end sidste år," siger han.

For bare 14 dage siden måtte Klaus Dræby få en knap tre meter lang tigerpyton aflivet, efter en dame havde fundet den i en affaldscontainer, da hun skulle ned med skrald.

"Den slange ville på ingen måde selv kunne være kommet op i containeren, så den er blevet dumpet. Og det er virkelig synd for slangen, der havde skåret sig og var iskold. Men det er også synd for damen, som får et kæmpe chok," lyder det fra Klaus Dræby.

I København oplever afdelingsleder i Zoologisk Have, Michael O. Jørgensen, der har ansvaret for krybdyrsafdelingen, at han må rykke ud 1-2 gange om måneden til forskellige opgaver, mens Asbjørn Ejlersen fra Randers Regnskove vurderer, at de rykker ud ca. en gang om måneden.

De tre dyreparker har delt Danmark imellem sig og rykker ud sammen med politiet, når et krybdyr er fundet et ureglementeret sted, eller når politiet har fået et tip om, at nogen holder ulovlige dyr.

For bare en uge siden assisterede Asbjørn Ejlersen politiet i Sønderborg med at fjerne hele seks tigerpytoner fra en lejlighed i byen. To af slangerne, der er ulovlige at holde som kæledyr i Danmark, var mellem tre og fire meter lange.

Den slags sager får direktøren for Terrariet i Vissenbjerg til at kræve politisk handling på området.

"Jeg så gerne, at vi havde et dyrepoliti. Nogle mennesker med myndighed, som ved, hvad de har med at gøre, for der er desværre mange eksempler på dyremishandling. Derudover så jeg gerne, at alle mennesker havde et kørekort til at have dyr, om det så er hund, kat, kanariefugl eller krybdyr," siger Klaus Dræby.

Han får støtte fra Dansk Folkeparti, som også gerne ser, at Danmark indfører et dyreværnspoliti i stil med det man kender fra lande som USA, England og Australien.

"Det er tvingende nødvendigt, at vi får et dyreværnspoliti, og jeg kan også godt lide tanke om et dyrekørekort. Det vil få folk til at lære det basale om at holde dyr og passe dem," siger Dansk Folkepartis ordfører for dyrevelfærd, Krisitan H. Hansen, til Nyhedsbureauet Newspaq.

Han vil i denne folketingssamling fremsætte et lovforslag om indførelsen af et dyreværnspoliti i Danmark. Et forslag, der tidligere er blevet stemt ned i Folketinget.

-Newspaq

faktaboks