Vi nægter at tigge om førtidspension

24. jan 2011
Nedslidte arbejdere og kommunerne siger nej til flere på førtidspension.

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag kl. 11 fremlægger sit efterlønsudspil, bliver det med budskabet om, at kommende generationer af nedslidte arbejdere fremover skal omfatttes af førtidspensionen.

Men forslaget møder modstand hos dem, der risikerer at blive ramt af de nye regler.

Seks ud af 10 af LO's medlemmer svarer i en rundspørge, at de føler sig slidt ned eller forventer at blive det. Og af dem svarer 56 procent, at de synes statsministerens forslag er enten dårligt eller meget dårligt.

Næstformand i LO, Lizette Riisgaard, er da også skeptisk.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det er vigtigt at beholde efterlønsordningen, for vi ved, at revalideringerne er blevet mere end halveret, mens regeringen har været til," siger Lizette Riisgård.

De rige får det hele

Hun mener, at der er brug for, at man kan få lov til at trække sig tilbage med værdighed.

"Vores medlemmer har oplevet, at regeringen har givet de bedst stillede mere. Derfor siger vores medlemmer også fra nu, for de tror ikke på statsministeren," siger Lizette Riisgaard.

Hun synes, det kun er rimeligt, at man ikke behøver stå med hatten i hånden efter lang og tro tjeneste på arbejdsmarkedet.

Hvis de nedslidte efterlønnere fremover skal på førtidspension, er det landets kommuner, som får regningen.

"Det her er ikke noget, kommunerne kan klare, for økonomien er spændt som en flitsbue. Staten må træde i karakter og tilføre flere penge, hvis det her bliver en realitet," siger Bjarne Hartung Kirkegaard, der er medlem af økonomiudvalget i Bornholms Regionskommune og landsformand for Kristendemokraterne.

Børn og gamle må lide

Også i Sønderborg Kommune er viceborgmester Tage Petersen (V) bange for, at budgetterne bliver belastet.

"Vi skal af med efterlønnen, for den er for dyr. Men det er klart, at vores kommunekasse vil blive belastet, hvis vi skal have flere på førtidspension. Vi kan ikke udelukke besparelser på ældre- og børneområdet," siger han.

Jørn Lehmann Petersen er medlem af arbejdsmarkedsudvalget i Sønderborg Kommune og forhenværende borgmester for Socialdemokratiet.

"Endnu engang smider staten en kæmpe udgift over på kommunerne. Den får roserne, og vi står med balladen. Med regeringens reform vil vi få flere udgifter til førtidspension. Det kan resultere i, at kommunerne må afvise førtidspensioner til folk, der har brug for det. Ellers vil det føre til besparelser på børn og gamle," siger Jørn Lehmann Petersen.

Kommunernes Landsforening vil ikke blande sig i debatten før regeringen er kommet med sit udspil.

 


skjultitel

Dette spørgsmål svarede 652 af LO's nedslidte arbejdere på:

Regeringspartierne har tilkendegivet, at førtidspensionen fremover også skal omfatte de nedslidte. Hvad synes du om det?

  • Meget dårligt - 37%
  • Dårligt - 19 %
  • Hverken/Eller - 16 %
  • Godt - 13 %
  • Meget godt - 11 %
  • Ved ikke - 4 %