Vi knokler på jobbet, men får ingen belønning

5. apr 2010
Otte ud af ti danskerne arbejder over. Hver sjette af dem gør det helt gratis, viser nye tal. Det er et stort problem, siger forsker.

En arbejdsuge på 40, 50 eller 60 timer er blevet almindeligt for mange danskere. Otte ud af ti har regelmæssigt overarbejde, men den store flid giver i mange tilfælde hverken ekstra løn eller afspadsering.

Det viser en meningsmåling, som analysebureauet Wilke har lavet for Avisen.dk.

29 procent svarer, at de inden for det seneste år har fået sværere ved at klare deres arbejdsopgaver inden for normal arbejdstid. Det fører til overarbejde, men hver niende medarbejder bliver ifølge målingen ikke belønnet for sit overarbejde.

"Det er et alvorligt problem, når flere hundrede tusinder intet får for deres overarbejde. Det undergraver de ansattes rettigheder, presser andre til at arbejde mere, betyder flere arbejdsløse og mere sygdom," siger Henning Jørgensen, der er professor i økonomi og forvaltning ved Ålborg Universitet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Mere stress og sygdom

Flere europæiske undersøgelser viser, at overarbejde har alvorlige konsekvenser for de ansatte i form af stress, sygdomme og arbejdsulykker, påpeger Henning Jørgensen.

Læs: Sled sig til mavesår uden ekstra løn

Han mener, at det gratis overarbejde er et resultat af den økonomiske krise.

"Det er alle grupper af ansatte, der arbejder mere gratis. Folk tør ikke kræve deres ret af frygt for arbejdsgiveren. Det er blevet købers marked,” siger han.

HK’ere presset af ekstra arbejde

HK Privat ser samme tendens.

"Vi har langt flere, der gratis arbejder over end tidligere. Folk sørger for at gøre opgaven færdig, selv om det betyder overarbejde. De tager ikke noget for det, men tænker ’jeg kunne jo bare have skyndt mig lidt mere," siger Carlo Søndergaard, der er faglig chef.

"Folk tror, de sikrer deres job bedre i krisetider. Men det er der ikke noget, der tyder på. Vi opfordrer medlemmerne til at modstå presset,” siger han.

Anmeld skruebrækkeri

Han opfordrer desuden medlemmerne til at henvende sig, hvis de oplever ansatte, der løntrykker. For HK har mulighed for at få udbetalt de overarbejdspenge, som arbejdsgiveren skulle have betalt til en ansat, der har arbejdet for meget.

"Hvis vi kan bevise, at flere af vores medlemmer på en arbejdsplads har arbejdet over uden at få noget for det, så er det op til virksomheden at bevise, at resten af medarbejderne ikke arbejder over," siger Carlo Søndergaard.

Akademikerne også presset

Rigtigt mange jurister og økonomer arbejder over uden at blive honoreret. Det erkender deres fagforening, DJØF.

"Vi er imod, at man arbejder mere uden at få noget for det. Men vi erkender også, at arbejdsmarkedet både er presset og har behov for fleksibilitet. Overarbejde må godt ske, så længe den ansattes og arbejdsgiverens forventninger stemmer overens, og så længe arbejdsgiveren også er fleksibel. Der må aldrig ske permanent udnyttelse af medarbejderne," siger Formanden for DJØF Privat, Allan Luplau.

Læs: Jeg behøver ikke arbejde 8-16

Tallet er ikke så slemt

Dansk Arbejdsgiverforening er overrasket over, at der ikke er flere, som arbejder over uden at få løn eller afspadsering for det.

"Tallet er mindre, end jeg ville forvente. Man kan godt arbejde over 37 timer om ugen og stadig få andre fordele. Det kan for eksempel være, at man bestemmer mere over sin egen arbejdstid. Man har lov at gå midt på dagen og kan gøre arbejdet færdigt senere,” siger ansættelseschef Flemming Dreesen.

Han påpeger, at internationale undersøgelser viser, at danskerne generelt er meget tilfredse med deres arbejdssituation.

Måling fra Wilke
  • 29 procent har fået sværere ved at nå deres arbejdsopgaver inden for normal arbejdstid.
  • 79 procent oplever at arbejde over ind i mellem.
  • 38 procent får aldrig betaling for overarbejde.
  • 24 procent har ikke mulighed for at afspadsere sine overarbejdstimer.
  • 15 procent af dem, som arbejder over, får aldrig løn eller afspadsesering for det.