VORES VALG: Vi kan ikke skelne politikere fra Nettopiger

27. aug 2011
To ud af tre kan ikke nævne tre lokale folketingsmedlemmer. 771 kandidater får travlt med at gøre sig kendt.

Kampen er gået ind for flere end 700 kandidater til folketinget. Frem til den 15. september vil de hænge i lygtepæle, give morgenbrød og forære balloner til børnene.

Og de vil gøre alt for at komme i medierne.

Men når de 175 medlemmer er valgt, forsvinder de ud af vores hoveder. På den måde afskiller de sig ikke meget fra deltagere i 'Paradise Hotel'.

69 procent med dårlig hukommelse

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

De elsker at være i fjernsynet - og kort tid efter finalen er der ingen, der kan huske dem.

I hvert fald må 69 procent af danskerne grave forgæves i hukommelsen efter tre landspolitikere valgt i deres valgkreds. Det viser en meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk.

De nuværende folketingsmedlemmers usynlighed i lokalområdet skaber gode odds for de 771 kandidater, der står klar til tre ugers spurt mod 175 taburetter på Christiansborg.

Gode muligheder for nye kandidater

Det mener valgforsker valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor ved Københavns Universitet.

"Når selv de eksisterende medlemmer ikke er mere kendte, levner det jo gode odds for de kandidater, der stiller op for første gang," vurderer han.

Socialdemokraten Julie Skovsby er en af de mindre profilerede folketingspolitikere, der må hjælpe vælgernes hukommelse på gled, når hun går på gaden i Assens.

Semi-kendt er bedre end dansekendt

"Altså, jeg føler mig sådan semi-kendt. Når jeg er på gaden, er der mange, der lige skal have forklaret, hvor de har set mit ansigt før," siger fynboen, der blev valgt til Folketinget i 2007.

Hun erkender, at det kan være svært at råbe landsmedier op om lokale sager. Men med en fortid i regionsrådet og en hverdag med familien på Fyn føler hun sig godt rustet til den kommende valgkamp.

"Jeg ville føle, at det var betydeligt mere op ad bakke, hvis jeg kun var kendt fra ’Vild med Dans’," siger socialdemokraten med slet skjult henvisning til den dansende kuglestøder Joakim B. Olsen, der stiller op for Liberal Alliance.

Kandidater glemmer valgkredsen

Venstremanden Hans Chr. Thoning blev valgt ind i Folketinget i Varde-kredsen i 2007. Som tidligere borgmester i Blåvandshuk Kommune og senere viceborgmester i Varde Kommune mener han nu nok, at han er et kendt navn i det vestjyske.

"Men nu kæmper jeg også for vækst i Vestjylland. Og selvfølgelig gør jeg da meget ud af at fortælle, at jeg er lokal," siger han.

Men ikke alle kandidater har lige meget tilhørsforhold til den kreds, hvor de opstiller. Og for dem kan det være en kamp at blive husket i lokalkredsen, når først stemmeboksen er talt op.

"De kandidater, der kommer langvejs fra, har da en udfordring, når først de er valgt, fordi de ikke kender lokalområdet, bor der, eller kommer der til hverdag," siger Hans Chr. Thoning.

Hver anden stemmer personligt

Det er dog kun halvdelen af danskerne, der stemmer personligt. Derfor er det primært kandidater i bunden af listerne, der bør bekymre sig om at være et kendt ansigt i lokalkredsen.

"Politikerne længere nede på listerne har behov for en lokal forankring. For dem er synlighed et must, men det er meget, der afgøres med balloner, rundstykker og kaffe på gågaden i valgets sidste uger," siger Kasper Møller Hansen.

Ifølge valgforskeren er en tredjedel af de nuværende folketingsmedlemmer så kendte, at de kan nøjes med at koncentrere sig om den landsdækkende valgkamp.

"Men to tredjedele af folketingets medlemmer har ikke et navn, der er stærkt nok, til at de undgå at kæmpe kampen lokalt," vurderer Kasper Møller Hansen.

Meningsmålingen

"Kan du nævne tre folketingsmedlemmer fra din egen kreds?"

- 19 procent siger ja

- 69 svarer nej

- 12 procent ved det ikke

Kilde: Wilke. 601 personer adspurgt.