Vi kan ikke holde til at være arbejdsløse

13. sep 2009
Danskerne har glemt, hvordan man er arbejdsløs. Flere kan ikke holde til det psykisk.

”Arbejdsløse nu glider hurtigere ud i en situation uden overblik og evne til at tage beslutninger, end de gjorde tidligere. Mange af dem, der bliver arbejdsløse nu, har overhovedet ingen modgangserfaring at trække på,” siger Einar Baldursson, lektor og leder af Center for Arbejds- og Organisationspsykologi ved Aalborg Universitet.

På centerets arbejdspsykologiske klinik hjælper man ledige tilbage på arbejdsmarkedet.

Einar Baldursson oplever, at de ledige nu har det særligt svært, fordi det sker meget pludseligt efter en længere periode med økonomisk velstand

”Der har i lang tid været et lille marginaliseret B-hold af arbejdsløse og et stort A-hold, der har levet lukket om sig selv, og de har ikke begreb skabt om, hvad det vil sige ikke at være på A-holdet. Når A-holdet bliver fyret opdager de pludselig, at den rangorden eksisterer, siger Einar Baldursson.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Læs også: Tre eksperters bedste råd om at være arbejdsløshed

Einar Baldursson mener, den store forskel på at være arbejdsløs i 80’erne og nu er, at definitionen af at lave noget, den gang ikke var bundet op på arbejde.

"Der blev set ned på dem, der ikke lavede noget, og ikke havde noget at så op til om morgenen. Men at man fik løn for det, var ikke afgørende. Frivilligt arbejde eller andre aktiviteter talte lige så meget," siger han.