Vi kan da ikke efterlade gamle Ole på WC

16. nov 2010
Nedskæringer får nu sosuer til at arbejde gratis, så gamle, demente, psykisk syge og handicappede ikke efterlades med liggesår og snavsede lagner.

Gamle Ole skal på toilettet. Hans tøj og de snavsede lagner skal vaskes, og liggesårene plejes.  

Opgaverne i den offentlige plejesektor er mange, men hænderne få efter massive fyringer. Derfor må 31 procent af sosu'erne en eller flere gange om måneden arbejde gratis for at nå opgaverne.

Det viser en ny rundspørge blandt 2.155 sosu'er foretaget af deres fagforening FOA.

"Kommunerne fyrer sosu'er i et væk. De, der er tilbage, må stresse og arbejde gratis for at nå det. De kan jo ikke bare efterlade borgeren på toilettet, fordi tiden er gået," siger Inger Bolwinkel, forbundssekretær fra fagforeningen for offentligt ansatte, FOA.

Politikernes ansvar

13 procent af de 2.155 sosu'er arbejder endda gratis over en eller flere gange om ugen.

Ifølge Inger Bolwinkel går nedskæringerne ud over borgerne. De må finde sig i snavset sengetøj og dårligere behandling af liggesår.

Det er, ifølge undersøgelsen, især de ansatte i ældreplejen, på handicapinstitutioner og i psykiatrien, der føler sig presset.

"Når politikerne skærer, må de også tage ansvar og gøre det klart, hvad borgerne kan forvente og især, hvad de ikke kan forvente. Hvordan har politikerne tænkt sig, at vi skal få en kørestolsbruger klædt af, i bad og klædt på igen på 15 minutter?," siger Inger Bolwinkel.

Ansatte med hjerte

Foreningen for ledere af plejehjem og ledere i hjemmeplejen erkender, at de ansatte er så pressede, at de nogle gange arbejder gratis.

"De fleste af vores ansatte har jo hjertet med sig. De ved, at det går ud over borgerne, hvis de ikke når deres opgaver. Så arbejder mange gratis," siger Ole Mørk Nielsen, formand for Lederforum.

De tager, hvad de gav

Årsagen er, at kommunerne har fået tildelt færre penge de seneste år, mener han.

"Vi lever længere, og generationen af ældre er stor. Hospitalerne udskriver patienterne hurtigere. Det belaster hjemmeplejen og ældreplejen. Vi har tidligere fået tildelt flere penge af samme grund. Men dem har politikerne nu taget fra os igen, så vi er, hvor vi begyndte," siger Ole Mørk Nielsen.

Ansatte glemmer, når de går tidligt

Lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd, der repræsenterer sosu'ernes chefer, afviser, at gratisarbejdet foregår i større omfang. 

"Når de ansatte svarer på, om de har arbejdet over uden løn, glemmer de til tider at regne den dag med, da de gik tidligt," siger Irene Hesselberg, formand for lederforeningen i Dansk Sygeplejeråd.

Hun erkender dog, at ansatte ofte føler et tidspres. Det kan blandt andet skyldes, at sosu'ernes uddannelse ikke lever op til kravene på arbejdspladserne.

FOA spørgsmål: Bliver du nogle gange efter arbejde for at gøre arbejdet færdigt, selvom du ingen løn får for det?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her