Efterløn og pension: Vi har opgivet efterlønnen for længst

25. jan 2011, 12:05
Lars Jensen og Jesper Jepsen græder ikke over at miste efterlønnen, selvom de umuligt kan arbejde, til de bliver 70.

De er stensikre på, de ikke kan holde til at grave fiberkabler, når de bliver 70 og kan gå på pension. Men de græder ikke over regeringens forslag om at afskaffe efterløn for alle under 45.

Den mistede de nemlig troen på for længe siden - og de har derfor aldrig betalt efterlønsbidrag.

I stedet hælder de tusindvis af kroner ind på private pensionsopsparinger hver måned.

”Jeg stoppede med det samme med at betale til efterløn, da jeg blev 30 år. Jeg tror ikke en pind på efterlønnen. Jeg vil hellere spare sammen selv, end gå og vente på, at de beslutter sig for at afskaffe den,” siger Jesper Jepsen.

Lars Jensen, 37, og Jesper Jepsen, 35, er specialarbejdere og medlem af 3F. De arbejder for et firma, der lægger fiberkabler ned overalt i Storkøbenhavn.

Det er hårdt fysisk arbejde med skovl og trillebør, og en arbejdsdag, der for Lars Jensen begynder med, at vækkeuret ringer kl. fire om morgenen.

Arbejdet fuldtid siden siden han var 13 år

Han bor i Kalundborg, 100 km fra København. Jesper Jepsen bor i Holbæk, 30 kilometer tættere på jobbet.

De kører hjemmefra tidligt, så de slipper for morgentrafikken. Så er de på arbejde i København klokken seks om morgen og har fri, så de kan være hjemme igen mellem tre og fire om eftermiddagen.

Ingen af dem giver noget for regeringens idé om, at de skal kunne fortsætte på den måde, til de bliver 69 og 70 år, som bliver deres pensionsalder, hvis regeringens udspil vedtages.

Og når Lars Løkke siger, at efterløn skal væk, fordi "vi ikke har råd til at betale sunde mennesker for ikke at arbejde," så kan det godt få Lars Jensen i det røde felt, selvom han faktisk plejer at stemme blåt.

"Det er noget pladder, fup og fidus. Vi ser så mange omkring os, der ikke kan mere, når de er midt i 50'erne. Jeg er slidt op, længe før jeg bliver 69," siger han.

Lars Jensen tror selv, at han kan holde, til han er midt i 50’erne. Han kan allerede nu mærke, at hans muskler og led ikke er, som de var engang.

Knæk i ryggen

Jesper Jepsen har arbejdet fuld tid, siden han var 13 år. Han er ordblind og gik ud af 7. klasse, og har siden arbejdet i landbruget, som skraldemand og med andet hårdt fysisk arbejde.

Jesper Jepsen fik et knæk i ryggen for nogle år siden.

”Jeg har haft én skade, så nu tager jeg det ét år af gangen,” han.

Kan ikke bruge pensionen til noget

Den pension, der ligger i deres overenskomst, giver de heller ikke meget for. Der går 12 procent af deres løn ind på Industriens Pension hver måned. Otte procent fra arbejdsgiveren og fire fra dem selv. Men det er alt for lidt.

”Nu har jeg arbejdet i 15 år, og sidst jeg så på den pensionsopsparing, stod der 65.000. Det kan jeg ikke bruge til noget, hvis jeg står og er helt færdig i 50’erne,” siger Lars Jensen.

I stedet har Lars og Jesper begge lagt en plan, så de kan klare sig selv.

De tjener 350.000- 400.000 om året. Lars Jensen sætter 3500 ind om måneden på sin private pension. Hans kæreste er sosu-assistent og tjener 18.000. Hun sparer 2000 kroner op. Det gør Jesper Jepsen også.

Samtidig betaler de begge af på deres huse, så boligen er færdigbetalt, når de er omkring 50 år, og så er det bare med at spare massivt op de sidste år på arbejdsmarkedet.

Bedre end ingenting

Den seniorførtidspension, som regeringen har lagt frem i dag, kunne Lars Jensen godt finde på at bruge, selvom han godt nok først kan søge, når han er 64 år.

"Det er sent. Men det er da bedre end ingenting," siger han.