Forbundsformand for Dansk Metal Claus Jensen så gerne, at flere topfolk i fagbevægelsen blander sig i EU-debatten og fremhæver fordelene ved EU fremfor at tale om social dumping og lønpres. Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau-Scanpix.

Formand i opråb: Vi vil være ilde stedt uden titusindvis af polakker, rumænere og ungarere

17. maj 2019
Formanden for Dansk Metal og CO Industri Claus Jensen savner, at fagbevægelsen får en mere pro-europæisk stemme og taler om gevinsterne ved EU-samarbejdet.

Den danske EU-debat er på vildspor, og dansk fagbevægelse bør frem til næste uges Europa-Parlamentsvalg tage mere ansvar for at bringe debatten tilbage på ret kurs.

Det mener forbundsformand for Dansk Metal, Claus Jensen.

Gevinsterne ved EU-medlemskab er tusinde gange større for danske lønmodtagere end ulemperne, og det har fagbevægelsens top ifølge Claus Jensen et ansvar for at sige højt og klart, så debatten ikke bare handler om østeuropæiske arbejdere, der presser lønnen for danske lønmodtagere og kæmpe udfordringer med social dumping. 

- Hvis vi ikke havde det indre marked og arbejdskraftens frie bevægelighed, var der rigtig mange arbejdspladser, der ikke eksisterede i Danmark. Det er jo en kæmpe fordel for danske virksomheder og lønmodtagere, siger Claus Jensen, der står i spidsen for cirka 70.000 smede, mekanikere, plastmagere og andre faglærte, der arbejder på store og små danske virksomheder. 

Produktionsdanmark ville være ilde stedt uden de titusindvis af polakker, rumænere, ungarere og andre østeuropæere, der arbejder i danske virksomheder og sikrer vækst og betaler skat, pointerer han og henviser til, at Danmark årligt tjener mere end 100 milliarder kroner på EU's indre marked.

Hvis vi har 100 milliarder kroner i den ene hånd og nogle få østeuropæiske håndværkere uden overenskomst i den anden hånd, så er det her jo som at sammenligne en brækket ryg med en splint i fingeren.
Claus Jensen, forbundsformand Dansk Metal

Samtidig får man slet ikke foden indenfor på en dansk industrivirksomhed uden at få de samme løn- og arbejdsforhold som Anders Madsen, Bjarne Olsen og andre danske industriarbejdere, fordi der er overenskomster og et gennemreguleret arbejdsmarked. 

- Hvis vi har 100 milliarder kroner i den ene hånd og nogle få østeuropæiske håndværkere uden overenskomst i den anden hånd, så er det her jo som at sammenligne en brækket ryg med en splint i fingeren. Når den frie bevægelighed er en gevinst, må vi løse de  få problemer vi har med dialog og få tegnet nogle overenskomster, siger han. 

Tabersag 

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv mener, at manglen på arbejdskraft skal fylde mere på dagsordenen frem mod både folketingsvalg og Europarlamentsvalg. Og det bakker Claus Jensen op om.

- Hvis industrivirksomhederne ikke kan få den arbejdskraft, som de skal bruge, flytter de. Eller ordrerne bliver lagt andre steder i verden. Ikke fordi det er bedre og billigere, men fordi de ikke kan få de industriteknikere, smede eller anden arbejdskraft, de behøver. Og det er en tabersag for Danmark og for den offentlige sektor, for så er der færre penge til at drive sygehuse og ældrepleje for, siger han.

Arbejdskraftens frie bevægelighed i EU er netop et gode i en tid, hvor danske virksomheder mangler arbejdskraft, pointerer Claus Jensen.   

- Vi skal da hente arbejdskraften i resten af EU, hvor der er millioner af arbejdsløse i Sydeuropa i stedet for udenfor EU's grænser, siger han og bider lidt til DI og Dansk Erhverv, der kæmper for at få lov at sænke den såkaldte beløbsgrænse og hente arbejdskraft udenfor Europas grænser.  Metal-formanden ser langt hellere, at man opkvalificerer danske lønmodtagere og henter ledige EU-borgere fremfor industriteknikere fra Kina eller Brasilien. 

Det vil være rigtig godt, hvis fagbevægelsen fik en tydeligere stemme i den pro-europæiske debat. Når vi har så kæmpe fordele af den frie bevægelighed, må vi da sige det højt.
Claus Jensen, forbundsformand Dansk Metal. 

Væk med danske forbehold 

Claus Jensen lægger ikke skjul på, at han er supereuropæeren i dansk fagbevægelse. Han går ind for at afskaffe de fire danske EU-forbehold, er med i spidsen for Tænketanken Europa og rejser for øjeblikket rundt på en stribe danske virksomheder for at deltage i valgmøder med europaparlamentsmedlemmer. 

-  Det vil være rigtig godt, hvis fagbevægelsen fik en tydeligere stemme i den pro-europæiske debat. Når vi har så kæmpe fordele af den frie bevægelighed, må vi da sige det højt. De fagforeninger, som jeg kender, har allesammen vedtaget, at de går ind for EU, ikke? Men man må jo også gå ud og sige det, lyder det fra Claus Jensen.

Han vil ikke pege på bestemte fagforbund for at svigte i EU-debatten. 

- Vi har bare så pokkers mange fordele af EU-samarbejdet. Og jeg savner faktisk, at der er flere, der tænker over fordelene i stedet for hele tiden at besvære sig over en enkelt sten i skoen. Brexit er jo forfærdeligt for britiske lønmodtagere, for deres købekraft bliver dramatisk forringet, og mange arbejdspladser forsvinder, siger han.    

Krydser fingre for Pernille Weiss 

Smede-formanden har deltaget i debatarrangementer med den konservative kandidat til Europa-Parlamentsvalget, Pernille Weiss. Selvom han selv sætter kryds ved Socialdemokratiet, kører han sin egen mini-kampagne for, at konservative får en af Danmarks 13 pladser i Bruxelles. Konservative har nemlig plads i Den kristendemokratiske gruppe EPP i parlamentet, og for Claus Jensen er det helt centralt for et lille land som Danmark at have en plads her. 

- Jeg synes ikke, at det er særlig intelligent, hvis der ikke sidder en eneste dansker i den største og mest indflydelsesrige politiske gruppe i Europaparlamentet. Og hvis folk har besluttet sig for at stemme borgerligt, synes jeg da, at man skal tænke over, om det ikke kunne være klogt at have en dansker i den konservative gruppe, siger han.

Folk dør rundt om i verden for at få lov at stemme. Og herhjemme er der nogen, der ikke gider stemme. Det er for slapt. Og det er også sørgeligt, når man tænker på hvor mange fordele, der er ved at være med i EU.
Claus Jensen, forbundsformand Dansk Metal. 

Undersøgelser blandt Metals tillidsrepræsentanter viser, at kun en ud af 50 mener, at EU's indre marked er en ulempe for Danmark. Industriteknikere og klejnsmede kan sagtens se værdien af EU-medlemskabet, og deres forbundsformand håber også, at mange af dem stemmer søndag 26. maj. 

- Jeg forventer da, at alle stemmer. Folk dør rundt om i verden for at få lov at stemme. Og herhjemme er der nogen, der ikke gider stemme. Det er for slapt. Og det er også sørgeligt, når man tænker på hvor mange fordele, der er ved at være med i EU. Derfor synes jeg heller ikke, at man tillade sig at lade den negative dagsorden flyde. At holde sin kæft er også at tage stilling, siger han.