VORES VALG: Vi har 200 kolleger, der ryger på røven

30. aug 2011, 15:30
Der er afklapsning til de folkevalgte, hvis man spørger i skurvognen. Det gør Avisen.dk, der er taget til Måløv for at spørge jord og betonarbejdere, hvad de mener, der bør sættes på den politiske dagsorden.

”Vi har 200 kolleger, der ryger på røven næste år, når de ikke længere kan få dagpenge. De kommer til at falde hele vejen ned, for de kan ikke få kontanthjælp, fordi deres koner tjener for meget. Hvad vil politikerne gøre ved det?” siger Torben Saxtorff.


Han er tillidsmand for jord- og betonarbejdere på den store byggeplads tæt ved Måløv Station, hvor man opfører et nyt plejehjem.

Her er Avisen.dk taget på frokostvisit for at lægge øret til arbejdsgulvet. Vil vi finde ud af, hvad folkedybet taler om under valgkampen. Er de lige så optaget af alliancer, store vækstplaner og VKO-blokkens mulige kollaps, som politikere og medier er det?

Eller taler de om noget helt andet?

Det handler om arbejdspladser

På byggepladsen er vækst, arbejdspladser og praktikpladser også med på madpakken, når sjakket i Måløv skal tage stilling til valgkampens vigtige emner.

Men mens politikernes diskussioner kan være en temmelig højtflyvende mundfuld, opleves den her anderledes kontant.

”Vi (byggearbejdere, red.) er nogle af de første, der ryger ud af arbejdsmarkedet, når det går dårligt. Så selvfølgelig er vi optaget af vækst, fordi det handler om arbejdspladser,” siger Torben Saxtorff. [pagebreak]

Den bemærkning udløser flere nik fra de frokost-gumlende kolleger. Blandt andet Eyvind Pedersen erklærer sig 'enig'.

”Politikerne er nødt til at lave en reel indsats for at skabe arbejde. Som det er nu, kender jeg mange, der har måtte sadle om til social- og sundhedsassistenter,” siger Eyvind Pedersen.

En skrædder i helvede

Ingen i skurvognen lader til at være imponeret over de vækstpakker, rød og blå blok har pralet med som Danmarks redning i løbet af valgkampens første fire dage.

”Jeg græmmes, når Claus Hjort siger, at regeringen har ført en ansvarlig politik efter at have givet skattelettelser og hugget milliarder fra Landsbyggefonden,” siger Torben Saxtorff.

”Nu vil regeringen så bruge sølle 10-11 milliarder på at skabe vækst? Det forslår som en skrædder i helvede. Det svarer til, at vi alle sammen tager en weekend i Lalandia. Oppositionens plan er ikke meget bedre,” lægger han til.

Ingen blandt de knap 15 mænd modsiger ham.

400 milliarder. Jow tak!

I Måløv mener man, at der skal massive offentlige investeringer. Det astronomiske beløb 400 milliarder kroner er oppe at vende i det lille træskur, men mindre kan også gøre det, lader man forstå.

Det vigtigste er, at man investerer i ny infrastruktur og gode klimaløsninger i vores huse, for hvis der ’kommer arbejde i byggebranchen, breder det sig til andre brancher’, som Eyvind Pedersen siger. [pagebreak]

I øvrigt skulle de folkevalgte tage idéhatten på, og finde på nogle ’ordentlige løsninger’ mod den stigende arbejdsløshed, siger Eyvind Pedersen:

”Jeg kan ikke forstå, at man vil afskaffe efterlønnen, når der ikke er noget arbejde. Det hænger ikke sammen. Hvad er planen for dem, der før gik på efterløn?”

Gu' er det et problem!

Mangel på praktikpladser på erhvervsuddannelserne er et andet problem.

Det er både Eyvind Pedersen og Torben Saxtorff enige om, selv om sjakkets tre lærlinge ikke kender nogen, der har været nødt til at droppe studierne.

Lærlingene vil helst være fri for pressen forstyrrelser i frokostpausen, hvorfor Torben tager ordet på de unges vegne.

”Gu’ er det et problem for vores lærlinge, at de ikke kan finde en praktikplads. Men det er ikke noget, der for alvor tages alvorlig af politikere. Man kunne aldrig forestille sig at sende et barn i 1.g på gymnasiet og så sige til dem, at de ikke kan komme i 2.g! Men det sker på de tekniske fag,” siger Torben Saxtorff.

"De er jo også akademikere hele bundtet," lyder forklaringen.